دپارتمان پژوهشی سفیر

تحقیق چیست؟ انواع روش تحقیق – دانلود رایگان تحقیق

تحقیق چیست؟ انواع روش تحقیق – دانلود رایگان تحقیق

در این پست قصد داریم که بگوییم تحقیق چیست؟. انواع روش تحقیق و ساختار و ویژگی یک پژوهش خوب شامل چه بخش هایی می باشد. در انتها چند نمونه تحقیق آماده برای دانشجویان و محققین قرار داده شده است.

تحقیق چیست؟ انواع روش تحقیق - دانلود رایگان تحقیق

تحقیق چیست؟

 

هدف تحقیق، ارتقای جامعه از طریق پیشبرد دانش از طریق توسعه نظریه ها، مفاهیم و ایده های علمی است. هدف پژوهش از طریق تشکیل فرضیه ها، جمع آوری داده ها، تجزیه و تحلیل نتایج، نتیجه گیری، پیاده سازی یافته ها در کاربردهای واقعی زندگی است.

تعریف: تحقیق به عنوان بررسی دقیق مطالعه در مورد یک نگرانی یا مشکل خاص با استفاده از روش های علمی تعریف می شود. به گفته ارل رابرت بابی، جامعه شناس آمریکایی، «تحقیق یک پژوهش سیستماتیک برای توصیف، توضیح، پیش بینی و کنترل پدیده مشاهده شده است. این شامل روش‌های استقرایی و قیاسی است.»

به عبارت ساده، تحقیق و یا همان پژوهش، فرآیند کشف دانش جدید است. این دانش می تواند توسعه مفاهیم جدید یا پیشرفت دانش و نظریه های موجود باشد که منجر به درک جدیدی شود که قبلاً شناخته شده نبود.

به عنوان یک تعریف رسمی :

“تحقیق یک پژوهش سیستماتیک است، و برای توسعه یا کمک به دانش قابل تعمیم طراحی شده است.”

هدف تحقیق چیست؟

هدف تحقیق این است که، بفهمیم چه چیزی شناخته شده است، چه چیزی نیست و چه چیزی می توانیم بیشتر توسعه دهیم. به این ترتیب، دانشمندان می توانند نظریه ها، ایده ها و محصولات جدیدی را توسعه دهند که جامعه و زندگی روزمره ما را شکل می دهد.

اگرچه تحقیق می تواند اشکال مختلفی داشته باشد، سه هدف اصلی از تحقیق وجود دارد:

اکتشافی: تحقیق اکتشافی اولین تحقیقی است که پیرامون مسئله ای انجام می شود که هنوز به طور واضح تعریف نشده است. بنابراین هدف پژوهش اکتشافی دستیابی به درک بهتری از ماهیت دقیق مسئله و نه ارائه پاسخ قطعی به خود مسئله است. این به ما امکان می دهد تا در آینده تحقیقات عمیق تری انجام دهیم.
توصيفي: تحقيق توصيفي با توصيف يك مسئله يا پديده تحقيق با توجه به ويژگي ها و جمعيت آن دانش را گسترش مي دهد. پژوهش توصیفی بر «چگونه» و «چه چیزی» تمرکز دارد، اما بر «چرا» تمرکز ندارد.
توضیحی: تحقیقات تبیینی همان تحقیقات تصادفی است.برای تعیین نحوه تعامل متغیرها، یعنی شناسایی روابط علت و معلولی انجام می شود. پژوهش توضیحی با «چرا» سؤالات پژوهش سر و کار دارد و بنابراین اغلب مبتنی بر آزمایش است.

کاربردهای تحقیق چیست:
  • مشتریان بالقوه و جدید را شناسایی می کند.
  • مشتریان موجود را درک کنید
  • اهداف عملی را تعیین کنید
  • استراتژی های بازار مولد را توسعه دهید
  • به چالش های کسب و کار رسیدگی کنید
  • یک طرح توسعه کسب و کار تهیه کنید
  • فرصت های تجاری جدید را شناسایی کنید

ویژگی های یک تحقیق خوب چیست

هشت ویژگی اصلی وجود دارد که همه پروژه های تحقیقاتی باید داشته باشند که شامل:

1- تجربی: بر اساس روش های علمی که از مشاهدات و آزمایشات واقعی بدست م.

2- منطقی : رویه های متوالی را بر اساس اصول معتبر دنبال می کند.

3- چرخه ای : تحقیق با یک سوال شروع می شود و با یک سوال به پایان می رسد، یعنی پژوهش باید به خط جدیدی از سوال منتهی شود.

4-کنترل شده: کارهای لازم برای ثابت نگه داشتن متغیرها صورت می گیرد. به جز متغیرهایی که در حال بررسی هستند.

5-مبتنی بر فرضیه:طرح تحقیق باعث تولید دانشی می شود که اهداف تحقیق را برآورده می کند و می تواند فرضیه را اثبات یا رد کند. مطالعه پژوهشی را تکرارپذیر می کند و به نتایج اعتبار می بخشد.

6تحلیلی: داده با کمک از نظریه هایی که ثابت شده است، انجام می شود. همچنین برای بهبود دقت و تکرارپذیری بالا و در عین حال به حداقل رساندن خطاها و ناهنجاری های احتمالی تولید، ثبت و تجزیه و تحلیل می شوند.

7- هدف: محقق برای اطمینان از معتبر بودن یافته های تحقیق از قضاوت صحیح بهره می گیرد.

8-درمان آماری: برای تبدیل داده های موجود به چیزی معنادارتر که می توان از آن دانش به دست آورد.

انواع تحقیق

اکتشافی: همانطور که از نام آن پیداست، محققان مطالعات اکتشافی را برای بررسی گروهی از سوالات انجام می دهند. پاسخ ها و تحلیل ها ممکن است نتیجه ای برای مشکل درک شده ارائه نکنند. برای رسیدگی به حوزه های مشکل جدید که قبلاً مورد بررسی قرار نگرفته اند، انجام می شود. این فرآیند اکتشافی پایه و اساس جمع آوری و تجزیه و تحلیل قطعی داده ها را می گذارد.

توصیفی: بر گسترش دانش در مورد مسائل جاری از طریق فرآیند جمع آوری داده ها تمرکز دارد. تحقیق توصیفی رفتار یک جامعه نمونه را توصیف می کند. برای انجام مطالعه فقط یک متغیر مورد نیاز است. سه هدف اولیه مطالعات توصیفی، توصیف، تبیین و اعتباریابی یافته‌ها است. به عنوان مثال، مطالعه ای انجام شد تا بداند آیا رهبران سطح بالای مدیریت در قرن بیست و یکم دارای حق اخلاقی دریافت مبلغ قابل توجهی از سود شرکت هستند یا خیر.

توضیحی: تحقیقات علّی یا توضیحی برای درک تأثیر تغییرات خاص در رویه‌های استاندارد موجود انجام می‌شود. اجرای آزمایش ها محبوب ترین شکل است. به عنوان مثال، مطالعه ای که برای درک تأثیر تغییر نام تجاری بر وفاداری مشتری انجام شده است.

در جدول مقایسه ای بین انواع روش ها بیان شده است.

  تحقیقات اکتشافی تحقیق توصیفی تحقیق تبیینی
رویکرد مورد استفاده بدون ساختار   ساختار یافته   بسیار ساختار یافته
طریقه انجام تحقیق سوال پرسیدن   سوال پرسیدن با استفاده از فرضیه ها
زمان مراحل اولیه تصمیم گیری   مراحل بعدی تصمیم گیری   مراحل بعدی تصمیم گیری

تحقیق با پرسیدن سؤالات درست و انتخاب روش مناسب برای بررسی مسئله آغاز می شود. پس از جمع آوری پاسخ به سوالات خود، می توانید یافته ها یا مشاهدات را تجزیه و تحلیل کنید تا نتیجه گیری معقولی بگیرید.

نمونه تحقیق اکتشافی

به عنوان مثال، یک شرکت برنامه دوستیابی اخیراً یک ویژگی جدید را در برنامه خود اضافه کرده است. توسعه‌دهندگان محصول می‌خواهند بدانند که کاربران تا چه اندازه ویژگی جدید را دریافت خواهند کرد. اگر قابلیتی که در اپلیکیشن خود اضافه کرده اند در هیچ اپلیکیشن دوستیابی دیگری وجود نداشته باشد، روش پژوهش، تحقیق اکتشافی خواهد بود.

نمونه تحقیق توصیفی

پژوهش توصیفی مبتنی بر داده است و هدف آن گسترش دانش در مورد مسائل روز می باشد. پژوهش توصیفی بر توصیف رفتار پاسخ دهندگان مورد مطالعه متمرکز است. فقط به یک متغیر در حال مطالعه نیاز دارد. مطالعات توصیفی رفتار یک جامعه نمونه را توصیف می کند. برای انجام مطالعه فقط یک متغیر مورد نیاز است. سه هدف اولیه مطالعات توصیفی، توصیف، تبیین و اعتبار بخشی به یافته‌ها می‌باشد. در پژوهش توصیفی، هیچ یک از متغیرهای پژوهش در طول فرآیند پژوهش تحت تأثیر قرار نمی‌گیرند.

یک شرکت می خواهد محصول جدیدی را توسعه دهد و در بازار عرضه کند. قبل از شروع فرآیند، شرکت باید بداند که بازار هدفش چگونه محصول جدید را دریافت خواهد کرد.

شرکت می تواند تحقیقات توصیفی را برای مشاهده رفتار مشتریان نسبت به محصول مشابه یک رقیب انجام دهد. شرکت می تواند از مشاهده استفاده کند تا مشخص کند بازار هدفش چه واکنشی به محصول نشان خواهد داد.

نمونه تحقیق توضیحی

وقتی پزشکان می خواهند دلیل بیماری مریض ها متوجه شوند، روشی که استفاده می کنند، تحقیقات توضیحی نامیده می شود. تحقیقات توضیحی به پزشک کمک می کند تا تشخیص دهد که آیا بیمار سابقه سلامتی یا عادات ناسالمی مانند سیگار کشیدن، نوشیدن الکل یا موارد دیگر داشته است.

انواع روش تحقیق

روش های تحقیق به طور کلی به دو دسته کیفی و کمی طبقه بندی می شوند.

روش تحقیق کیفی

تحقیق کیفی روشی است که داده‌ها را با استفاده از روش‌های محاوره‌ای، معمولاً سؤالات باز، جمع‌آوری می‌کند. پاسخ های جمع آوری شده اساساً غیر عددی هستند. این روش به محقق کمک می کند تا بفهمد شرکت کنندگان چه فکر می کنند و چرا به شیوه ای خاص فکر می کنند.

انواع روش های کیفی عبارتند از:

  • مصاحبه یک به یک
  • گروه های متمرکز
  • مطالعات قوم نگاری
  • تجزیه و تحلیل متن
  • مطالعه موردی
روش تحقیق کمی

روش های کمی با اعداد و اشکال قابل اندازه گیری سروکار دارند. از روشی سیستماتیک برای بررسی رویدادها یا داده ها استفاده می کند. این به سوالات برای توجیه روابط با متغیرهای قابل اندازه گیری برای توضیح، پیش بینی یا کنترل یک پدیده پاسخ می دهد.

انواع روش های کمی عبارتند از:

  • پیمایشی
  • توصیفی
  • همبستگی

به یاد داشته باشید، تحقیق تنها زمانی ارزشمند و مفید است که معتبر، دقیق و قابل اعتماد باشد. نتایج نادرست می تواند منجر به ریزش مشتری و کاهش فروش شود.

چگونه یک تحقیق خوب بنویسیم

نوشتن یک تحقیق خوب مستلزم چند نکته اساسی می باشد که در ادامه به آن پرداخته می شود.

پژوهش اغلب از یک رویکرد سیستماتیک به نام روش علمی پیروی می کند که با استفاده از مدل ساعت شنی انجام می شود.

در گام ابتدایی شما باید عنوان پژوهش خود را انتخاب کنید. در عنوان پژوهش باید دقت کافی و لازم را داشته باشید. برای اینکه بتوانید یک عنوان خوب انتخاب کنید، میتوانید مقاله نحوه ی انتخاب عنوان را مطالعه کنید. (چگونه یک عنوان مناسب برای تحقیق و پروپوزال خود انتخاب کنیم)

یک پروژه تحقیقاتی ابتدا با بیان مسئله یا بهتر است بگوییم هدف برای درگیر شدن در مطالعه داشته باشد. این می تواند به شکل “دامنه مطالعه” یا “هدف و اهداف” موضوع پژوهش شما باشد.

پس از آن، تحقیقات در موضوع خود را مورد بررسی قرار دهید و یک فرضیه ایجاد کنید. سپس بر مبنای هدف خود از یک روش تحقیق مناسب استفاده کنید.

در گام بعدی با استفاده از روش پژوهش انتخابی پژوهش خود را انجام دهید.

در ادامه به تجزیه و تحلیل نتایج خود بپردازید. توجه داشته باشید که می توانید از مقالات علمی مشابه با کار تحقیقات خود برای بهتر تجزیه و تحلیل کردن نتایج استفاده کنید.

گام نهایی: در گام نهایی حتما تحقیق خود را از منظر هدف تحقیق مورد تجزیه و تحلیل قرار دهید. زمانی پژوهش شما کامل می باشد که به اهداف مورد نظر رسیده باشید.

سایر لینک های مرتبط  

 

 

 

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *