روش تحقیق کمی و کیفی

 هدف روش تحقیق کمی و کیفی ، دستیابی به داده های کامل ولی متفاوت در مورد یک موضوع به منظور درک بهتر مسئله است. هدف عملی از این طرح ها اجرا، جمع آوری نقاط قوت و متفاوت است؛ به این ترتیب که نقاط ضعف یک روش با نقطه قوت روش دیگر جبران میشود. مثلاً نقاط قوت پژوهشهای کمی شامل نمونه گیری با تعداد زیاد کلی نگری تعمیم پذیری و نقاط قوت پژوهشهای کیفی شامل نمونه گیری کوچک جزئیات عمقی نگری مسائل میباشند.

مقایسه انواع روش تحقیق (کمی، کیفی، ترکیبی) >>

کاربرد روش تحقیق کمی و کیفی

از روش تحقیق کمی و کیفی هنگامی استفاده میشود که پژوهشگر بخواهد با استفاده از دو روش به یک نتیجه برسد. به این طریق که نتایج پژوهشهای کمی به طور مستقیم با یافته های کیفی مقایسه شوند و نقاط تشابه و تفاوت آنها بررسی شود تا پژوهش دارای اعتبار بیشتری شود.

اهداف دیگر پژوهشهای تحقیق کمی و کیفی عبارت است از توضیح نتایج پژوهشهای کمی با استفاده از یافته های کیفی تجربه. نتایج پژوهشهای کمی و کیفی  مکمل برای رسیدن به درک کامل تر از طرحهای مورد بحث زمانی استفاده میشوند که :

    • پژوهشگر زمان محدودی برای جمع آوری داده ها دارد و باید هر دو نوع داده های کمی و کیفی  را با یک بار دیدن از شرکت کنندگان جمع آوری کند.

    • پژوهشگر احساس میکند که جمع آوری و تجزیه و تحلیل هر دو رویکرد کمی و کیفی  از اهمیت یکسانی برای درک مسئله برخوردارند.

    • پژوهشگر مهارتهای لازم را در هر دو رویکرد کمی و کیفی  را داشته باشد.

    • پژوهشگر میتواند فعالیتهای جمع آوری داده های وسیع و تجزیه و تحلیل آنها را مدیریت کند.

پروپوزال روش تحقیق کمی و کیفی

پژوهشهای تحقیق کمی و کیفی برای محققانی که به صورت گروهی کار می کنند یا میتوانند داده های کمی و کیفی  محدودتری جمع آوری کنند، بسیار مناسب است. به طور کلی از این طرح هنگامی استفاده میشود که پژوهشگر از زمان بندی همزمان برای انجام بخشهای کمی و کیفی در طول پژوهش استفاده میکند و از نظر اجرای مراحل هیچ یک بر دیگری ارجحیت ندارند و برابر هستند. هر کدام از بخش ها به طور مستقل در نظر گرفته میشوند و تجزیه و تحلیل داده های هر بخش به طور مستقل از دیگری انجام میشوند. سپس در قسمت تحلیل کلی نتایج دو بخش با هم ترکیب می شوند. این طرح ها عبارتند از:

    • طرح آمیخته همزمان کیفی با کیفی: ترکیب یک روش کیفی (به عنوان روش مسلط و پایه) با روش کیفی دیگر به عنوان روش مکمل به طور همزمان برای مثال، ترکیب روش تحلیل محتوای کیفی با روش تاریخ شفاهی به طور همزمان و سپس ترکیب نتایج  طرح آمیخته همزمان کمی یا کیفی ترکیب یک روش کمی (به عنوان روش مسلط و پایه) با روش کمی دیگر

    • طرح آمیخته همزمان استقرایی ترکیب یک روش کیفی با یک روش کمی به طور همزمان برای مثال ترکیب روش مردم نگاری میدانی با روش پیمایشی پرسش نامه ای به طور همزمان و سپس ترکیب نتایج دو روش مذکور

    • طرح آمیخته همزمان قیاسی ترکیب یک روش کمی با یک روش کیفی به طور همزمان: برای مثال ترکیب روش پیمایشی با روش مردم نگاری میدانی به طور همزمان.

نمونه پروپوزال کیفی

طرحهای آمیخته همزمان و متوالی

طرحهای آمیخته همزمان و متوالی بیشترین کاربرد را در رویکرد ترکیبی دارند و به سه زیرگروه تقسیم می شوند:

  • طرح همزمان مثلث سازی در این طرح هر دو رویکرد کمی و کیفی به صورت همزمان طراحی و به کار برده می شوند به این ترتیب که فرایند گردآوری و تحلیل داده ها در هر یک از این رویکردها به طور همزمان اما جداگانه شکل میگیرد سپس نتایج و تحلیل های کمی و کیفی با یکدیگر مقایسه و ترکیب میشوند.

روش تحقیق کمی و کیفی

  • طرح همزمان تو در تو : در این طرح هر دو رویکرد کمی و کیفی به طور همزمان طراحی و اجرا می شوند. سپس طرح کمی در درون طرح کیفی یا برعکس طرح کیفی در درون طرح کمی قرار می گیرد و یافته های این دو ترکیب به طور جداگانه مورد تحلیل و استنتاج قرار می گیرند.

روش تحقیق کمی و کیفی

    • طرح تبدیلی همزمان : در این طرح دو روش کمی و کیفی به طور همزمان طراحی و اجرا می شوند، سپس یافته ها و نتایج هر دو روش با هم ترکیب میشوند. در نهایت، یکی از دو روش و نتایج آن در درون روش و نتایج دیگری قرار داده میشود. در این طرح، ارجحیتی وجود ندارد و می توان هر یک از روشها را به طور متناوب در درون دیگری قرار داد. طرح همزمان تبدیلی دارای عناصر هر دو طرح همزمان زاویه بندی و همزمان تو در تو است.

روش تحقیق کمی و کیفی

 رفرنس: علی دلاور، روش تحقیق، 1402، نشر ویرایش

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *