پروپوزال چیست

پروپوزال چیست؟ آموزش پروپوزال نویسی

در این پست قصد داریم که بگوییم پروپوزال چیست ؟ یک پروپوزال خوب از چه بخش هایی تشکیل شده است. نحوه ی نگارش پروپوزال، آموزش پروپوزال نویسی را از سطح مبتدی تا سطح پیشرفته آموزش دهیم و در انتها نیز چند نمونه پروپوزال رایگان تکمیل شده را در جهت سهولت یادگیری نگارش پروپوزال معرفی کنیم.

امیدواریم با خواندن مطالب این پست که توسط متخصصین دپارتمان پژوهشی سفیر و بر اساس تجربیات اساتید برتر دانشگاه های ایران و تجربه نگارش بیش از 500 پروپوزال کسب شده است بتوانیم گامی مهم در جهت آموزش پروپوزال نویسی به دانشجویان ارائه دهیم.

پروپوزال چیست؟

یکی از دغدغه های اصلی برای دانشجویان و کسانی که نیاز به ارائه ی یک طرح تحقیقاتی دارند، زمانی است که با کلمه نوشتن پروپوزال مواجه می شوند و سردرگمی خاصی در مورد پروپوزال نویسی پیدا می کنند. از این رو در این بخش تعریف کلی از پروپوزال و اینکه پروپوزال چیست ارائه می دهیم.

تعریف پروپوزال: پروپوزال تحقیق، خلاصه ای مختصر، منسجم و مفید از تحقیق پیشنهادی شماست. در واقع مهمترین سندی است که به عنوان بخش از فرایند درخواست یک تحقیق نوشته می شود. مسائل یا سوالات اصلی و اهداف اصلی را که قصد دارید به آن بپردازید را مشخص می کند. نگارش پروپوزال به شما این فرصت را می دهد که نشان دهید استعداد و توانایی برای تحقیق در مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکترا و تحقیقات خارج از حوزه دانشگاه را داید. همچنین اصالت تحقیق پیشنهادی شما را نشان می دهد.

چه چیزی را باید در پروپوزال بنویسیم؟

صرف نظر از اینکه پروپوزال را برای چه کار تحقیقاتی نیاز دارید، پیشنهاد تحقیق شما معمولاً باید شامل اطلاعات زیر باشد:

 آموزش پروپوزال نویسی
آموزش پروپوزال نویسی

1- عنوان

عنوان تحقیق یکی از بخش های اصلی پروپوزال می باشد. انتخاب درست عنوان تحقیق به شما کمک می کند که به راحتی هدف از انجام تحقیق و نحوه ی انجام تحقیق را مشخص کنید.  در ادامه نحوه ی انتخاب عنوان تحقیق به طور کامل توضیح داده می شود. برای انتخاب موضوع پروپوزال حتما بعد از انتخاب عنوان به سوالات زیر پاسخ دهید:

    • دلیل اصلی انتخاب این موضوع چیست؟

    • هدف اصلی از انجام این کار پژوهشی چیست؟

    • این پژوهش چه مشکلی را حل می کند؟

    • آیا موضوع انتخابی مورد علاقه شما می باشد؟

    • آیده و نوآوری در زمینه این موضوع دارید؟

    • چگونه به اطلاعات و پایگاه داده دسترسی پیدا می کنید؟

    • آیا این عنوان تکراری است یا خیر؟

    • چه نهادها و سازمان هایی را می توان برای کار پژوهشی خود انتخاب کنم؟

    • از چه ابزارهایی برای انجام طرح پژوهشی خود می توان استفاده کرد؟

نمونه هایی از عناوین پروپوزال برای دانشجویان را می توانید از لینک زیر مشاهده کنید.

 پروپوزال چیست
پروپوزال چیست
2- چکیده یا خلاصه تحقیق

چکیده یا به عبارتی خلاصه تحقیق باید شامل بیانیه ای مختصر از تحقیق مورد نظر شما باشد که بیش از 250 کلمه نباشد. در هنگام نوشتن چکیده تحقیق باید کلیات تحقیق، مشکلی که می خواهید بررسی کنید، روش انجام کار و سوال اصلی تحقیقی که می خواهید به آن بپردازید باید نوشته شود.

3- بیان مسئله و اهمیت و ضرورت تحقیق

بیان مسئله تحقیق اولین بخش در نگارش پروپوزال می باشد. در نوشتن بیان مسئله باید کلیات تحقیق یا تاریخچه های کوچک در حد چند خط از مسئله را بیان کنید. همچنین مشکلاتی و معظلات تحقیق را بیان کنید و اصالت تحقیق را بنویسید. همچنین در بخش ضرورت و اهمیت تحقیق باید توضیح دهید که چرا تحقیق شما مهم است. دلایلی که نیاز است به این تحقیق پرداخته شود و با انجام این تحقیق چه مشکلاتی رفع می شود را بیان کنید.

4- سوالات تحقیق

پروپوزال باید اهداف اصلی و سوالاتی را که تحقیقات شما را هدایت می کند، تعیین کند. قبل از نوشتن پروپوزال خود، باید زمانی را برای تأمل در مورد سؤالات کلیدی که به دنبال پاسخ دادن به آنها هستید اختصاص دهید. تأمل در سؤالات پژوهشی، برای اطمینان از اینکه پروژه شما به اندازه کافی خوب و قابل پیاده سازی است، بسیار مهم می باشد. توجه داشته باشید که در پروپوزال نویسی در بخش سوالات تحقیق حتما سوالات اصلی که از عنوان نشات می گیرد را بنویسید.   

5-روش تحقیق

یکی از بخش های مهم در پروپوزال نویسی، روش تحقیق می باشد که مشخص می کند از چه روشی میخواهید تحقیق خود را انجام دهد. روش های شما ممکن است شامل بازدید از کتابخانه ها یا آرشیوهای خاص، شبیه سازی و مدل سازی با نرم افزارهای مهندسی، کار میدانی یا مصاحبه باشد.در ادامه نحوه ی نوشتن روش تحقیق را به صورت کامل توضیح می دهیم.

6-اهداف تحقیق

هدف یا اهداف تحقیق، نشانه گسترده ای از آنچه محقق می خواهد در تحقیق به دست آورد، ارائه می دهد. اهداف مربوط به پارامترها یا ابزارهای مورد استفاده برای دستیابی به هدف به طور کلی به عنوان اهداف اولیه و ثانویه طبقه بندی می شوند.

7-مروری بر تحقیقات گذشته

بررسی تحقیقات گذشته یکی از گام های اصلی برای متقاعد کردن خواننده یا دانشگاه برای انجام کار پژوهشی شما می باشد. . یک بررسی قوی ادبیات تحقیق، خواننده را متقاعد می کند که پروژه شما پایه محکمی در دانش یا نظریه های موجود دارد. همچنین نشان می دهد که شما به سادگی آنچه را که دیگران قبلاً انجام داده اند یا گفته اند تکرار نمی کنید.

8-فرضیات تحقیق

یک فرضیه تحقیق (فرضیه‌های چندگانه)، به عنوان مجموعه‌ای از اظهارات دقیق و آزمون‌پذیر، از آن چه که محققان به عنوان نتیجه‌ی مطالعه پیش‌بینی کرده‌اند، محسوب می‌شود.

فرضیه‌ها معمولا ارائه‌ی پیشنهادهایی در مورد وجود یک رابطه‌ی ممکن بین دو متغیر را شامل می‌شوند: متغیر مستقل (چیزی که محقق تغییر می‌دهد) و متغیر وابسته (چیزی که محقق آن را مورد سنجش قرار می‌دهد).

9- مراجع تحقیق

پروپوزال تحقیق شما باید شامل نقل قول های مناسب برای هر منبعی باشد که استفاده کرده اید، و جزئیات کامل نشر دهنده همیشه باید در لیست مرجع گنجانده شود. برای ایجاد سریع و آسان مرجع دهی، می توانید از استناد APA استفاده کنید.

گام های اصلی نگارش پروپوزال حرفه ای

در این بخش گام های اصلی در نگارش پروپوزال را به صورت حرفه ای به دانشجویان و کسانی که می خواهند یک کار تحقیقاتی خوب انجام دهند بیان می کنیم.

یک پروپوزال خوب و حرفه ای باید نشان دهد که چگونه کار شما با آنچه قبلاً در تحقیقات گذشته انجام شده است، متفاوت است. همچنین چه ایده و طرح جدیدی به تحقیقات گذشته اضافه می کنید.

پروپوزال حرفه ای باید به طور دقیق مشخص کتد که به چه سؤالی پاسخ خواهید داد. اهمیت آن و پیامدهای پاسخ را مشخص می کند. پیشنهاد پروپوزال باید بتواند کمیته ارزیابی (گروه داوری پروپوزال) را در مورد اعتبار، دستیابی، عملی بودن و دارای نوآوری طرح تحقیق متقاعد کند.

به طور کلی نکاتی که برای تهیه یک پروپوزال تحقیقاتی خوب باید رعایت کنید، عبارتند از: «عملی باشید، متقاعدکننده باشید، پیوندهای گسترده‌تری ایجاد کنید، شفافیت را هدف بگیرید و قبل از نوشتن برنامه‌ریزی کنید». متقاعد کننده بودن به این معناست که محقق باید بتواند اساتید دانشگاه را، آژانس های تامین مالی تحقیقات، موسسات آموزشی و ناظران را متقاعد کند که پژوهش ارزش دریافت تاییدیه را دارد.

هدف محقق باید به وضوح و به زبانی ساده بیان شود که تحقیق را به گونه ای توصیف کند که افراد غیرمتخصص بتوانند بدون استفاده از اصطلاحات تخصصی آن را درک کنند. پیشنهاد نه تنها باید نشان دهد که مبتنی بر درک هوشمندانه از بررسی تحقیقات صورت گرفته موجود است، بلکه نشان دهد که نویسنده به زمان مورد نیاز برای انجام هر مرحله از تحقیق فکر کرده است.

برای نوشتن یک طرح پژوهشی خوب باید گام های اصلی را سنجیده و محکم برداشته شود تا یک پروپوزال حرفه ای نوشته شود. گام های اصلی شامل موارد زیر می باشد:

1- انتخاب عنوان – چگونه یک عنوان خوب برای پروپوزال انتخاب کنیم.

همانطور که در بخش قبل بیان شد عنوان یکی از بخش های اصلی  پروپوزال نویسی می باشد. در انتخاب عنوان پروپوزال باید دقت کافی را داشته باشید زیرا بسیار اهمیت دارد. با توجه به اینکه پس از انتخاب عنوان تغییر نام عنوان بسیار سخت می باشد، از این رو سعی کنید یک عنوان جامع و کامل انتخاب کنید. نکاتی که باید در هنگام عنوان پروپوزال به آن توجه کنید شامل موارد زیر می باشند:

نکات مهم در انتخاب عنوان پروپوزال و طرح پژوهشی

    1. عنوان پروپوزال باید از نظر اندازه و تعداد کلمه کوتاه، مختصر و مفید باشد.

    1. نباید تکراری باشد.

    1. بخوبی بتوانید محتوای پژوهشی مورد نظر را پوشش دهد

    1. عنوان پروپوزال نباید حالت سوالی داشته باشد و بهتر است از کلماتی از قبیل مطالعه، بررسی، محاسبه، تحلیل و مواردی از این دست استفاده شود.

    1. هدف اصلی تحقیق را باید در عنوان پروپوزال مشاهده کرد.

    1. باید در عنوان متغییرها (متغییرهای مستقل و وابسته) تا حد الامکان ذکر شود.

    1. اگر قصد دارید روی شرکت یا سازمان خاصی پژوهش خود را انجام دهید باید نام شرکت، سازمان و.. در عنوان بیان شود یا از کلمه، مطالعه موردی: شرکت (اسم شرکت یا سازمان و…) بیان شود.

روش های مختلفی برای انتخاب عنوان وجود دارد انتخاب عنوان بر اساس مقاله بیس یکی از بهترین روش ها می باشد.  

انتخاب عنوان بر اساس عنوان مقاله بیس

انتخاب عنوان پروپوزال بر اساس مقاله بیس یکی از روش هایی است که می توانید به راحتی عنوان انتخاب کنید. با یک مثال نحوه ی انتخاب عنوان پروپوزال را توضیح می دهیم.

فرض کنید شما می خواهید در زمینه ی تجارت الکترونیک و ارتباط آن با مشتری مداری عنوان پژوهشی خود را انتخاب کنید. ابتدا مقالاتی که در زمینه ی تجارت الکترونیک می باشند را از پایگاه داده های مقالات فارسی و انگلیسی (مقاله بیس ترجیحا باید مقاله ISI و جدید باشید.) سرچ کرده و مقاله بیس خود را انتخاب می کنید. جهت آشنایی با نحوه ی انتخاب مقاله بیس می توانید از لینک زیر استفاده کنید.

پایگاه داده های مختلف برای سرچ مقالات و انتخاب عنوان پروپوزال شامل موارد زیر می باشند.

 

    1. https://scholar.google.com/

    1. https://www.sciencedirect.com/

    1. https://www.elsevier.com/

پس از انتخاب مقاله بیس، حالا می توانید بر اساس عنوان هایی که جدیدترین مقالات چاپ شده است، عنوان خود را انتخاب کنید. در جدول زیر چند عنوان متناسب با مقاله بیس انتخاب شده معرفی شده است.

شماره عنوان مقالات جدید سرچ شده از پایگاه داده های مختلف
1 مدیریت ارتباط با مشتری الکترونیکی بر اساس مدل S-O-R در تجارت الکترونیک
2 بررسی عوامل موثر در رفتار مشتری با تاکید بر تجارت الکترونیک
3 رویکرد جدید برش زمان برای مدل‌های فرار مشتری در تجارت الکترونیک
4 چگونه مشتری مداری (ناهمخوانی) بر عملکرد شرکت های پلت فرم تجارت الکترونیک B2B تأثیر می گذارد؟

با بررسی عنوان مقاله هایی که می توان به عنوان مقاله بیس انتخاب کرد، شما می توانید عنوان دقیق خود را انتخاب کنید. قرار بر این است که ما عنوانی در زمینه تجارت الکترونیک و ارتباط آن با مشتری مداری انتخاب کنیم. حال با بررسی تمامی عنوان ها می توان عنوان که متناسب با کار تحقیقاتی شما می باشد را انتخاب کنید.در زیر نمونه عنوان پروپوزال انتخاب شده را مشاهده می کنید.

بررسی تاثیر مشتری مداری بر عملکرد شرکت در پلتفرم تجارت الکترونیک بر اساس مدل S-O-R (مطالعه موردی: شرکت رایتل)

عنوان انتخاب شده شامل تجارت الکترونیک، مشتری مداری و اهداف و روشی که قرار است بر طبق آن تحقیق خود را انجام دهیم، مشخص شده است. همچنین عنوان انتخاب شده کوتاه، مختصر و جامع می باشد و شرکت مورد مطالعه مشخص شده است. عنوان پروپوزال حالت سوالی ندارد و متغییرهای مستقل (مشتری مداری) و وابسته (عملکرد شرکت) آن مشخص شده است.

چگونه مقاله بیس برای پروپوزال و پایان نامه انتخاب کنیم.

مقاله بیس از چند نظر دارای اعتبار است:

1- قبلا توسط داوران مجله یا ژورنالی که آن را منتشر کرده است مورد داوری و ارزیابی قرار گرفته است و از این نظر قابل اعتناست.

2- یافته ها و نتایج مقاله بیس انتخاب شده می تواند ارائه کننده ایده های جدید پژوهشی باشد.

2-مقدمه و بیان مسئله – چگونه یک بیان مسئله خوب برای پروپوزال بنویسیم؟

نوشتن مقدمه و بیان مسئله شما، باید کلیات طرحی را که بر اساس آن تحقیق خود را انجام خواهید داد، توضیح دهید. شما باید یک نمای کلی از حوزه مطالعه ای که تحقیق پیشنهادی شما در آن قرار می گیرد، شامل وضعیت فعلی دانش و بحث های اخیر در مورد این موضوع باشد. در نوشتن بیان مسئله پروپوزال به این نکته توجه داشته باشید که یک بیان مسئله خوب 20 نهایت 30 خط باید باشد. در هنگام نوشتن بیان مسئله از حالت کلی موضوع شروع به نوشتن کنید و گام به گام به جزئیات بپردازید.

نکاتی که در نوشتن بیان مسئله باید به آن توجه کنید.

1- حتما در بیان مسئله در مورد کلمات کلیدی که در عنوان وجود دارید، صحبت کنید

2-از کلیات موضوع شروع کنید و در مورد مشکلی که با آن مواجه هستید صحبت کنید

3-نحوه ی ارتباط بین مولفه های مختلفی که در عنوان پروپوزال مشخص کرده اید، صحبت کنید.

4-روش های مختلف موجود برای رفع مشکل را بیان کنید

5-مزایایی روشی که قرار است با آن مشکل را حل کنید بیان کنید

6-در پاراگراف آخر به سوالات اصلی و اهداف اصلی برسید

نوشتن بیان مسئله همانند یک قیف یا نحوه ی ادرس دهی می باشد. برای نوشتن بیان مسئله حالتی را در نظر بگیرید که میخواهید ادرس یک خانه را بدهید. زمانی که شما میخواهید ادرس یک خانه را بدهید ابتدا خیابان اصلی را ادرس می دهید که دقیقا در نوشتن بیان مسئله حالتی است که شما در مورد کلیات موضوع خود در حد چند خط مطالب را بیان می کنید. در ادامه ادرس دهی شما خیابان فرعی را آدرس می دهید که در هنگام نوشتن بیان مسئله نیز شما باید موضوع را تخصصی تر کنید و مشکلات و روش های حل مشکل در آن گنجانده شود. همین روال را باید ادامه دهید تا به سوالات و اهدف تحقیق خود در انتهای بیان مسئله برسید.

اهمیت و ضرورت تحقیق – چگونه یک اهمیت و ضرورت تحقیق خوب برای پروپزال بنویسیم؟

خیلی از دانشجویان در هنگام نوشتن اهمیت و ضرورت تحقیق دچار سردرگمی می شوند. تفاوت اصلی بین بیان مسئله و اهمیت و ضرورت در این است که: در بیان مسئله شما خود مشکل را و راهکارهای بهبود مشکل را بیان می کند، اما در اهمیت و ضرورت دلیل پرداختن به موضوع و اینکه در صورتی که به این موضوع بپردازیم چه معظلات و مشکلاتی را می توانیم حل کنیم. نوشتن اهمیت و ضرورت تحقیق نیز باید بر اساس مطالعات صورت گرفته و مستندات علمی باشد.

اگر قصد انجام پروپوزال خود را دارید و جهت پروپوزال نویسی نیاز به مشاوره رایگان دارید با ما تماس بگیرید. همچنین سفارش نگارش پروپوزال از طریق راه های ارتباطی زیر پذیرفته می شود:

آموزش پروپوزال نویسی
آموزش پروپوزال نویسی

سایر لینک های مرتبط  

23 دیدگاه دربارهٔ «پروپوزال چیست؟ آموزش پروپوزال نویسی»

  1. بسیار عالی و جامع چند تا نمونه پروپوزال رایگان هم بدارید همراه با توضیحات. اموزشی

  2. حامد سرگرزایی

    پروپوزال کامل تاثیر مشتری مداری بر عملکرد شرکت در پلتفرم تجارت الکترونیک بر اساس مدل S-O-R (مطالعه موردی: شرکت رایتل) رو دارید؟

  3. جعفر سلطانی

    پروپوزال روش تحقیق با پایان نانه چه فرقی میکنه
    در موردش توضیح بنویسید

    1. دپارتمان پژوهشی سفیر

      سلام سلطانی عزیز
      بزودی در وبسایت قرار خواهد گرفت

  4. صادق نیازی

    سلام در مورد نواوری پروپوزال توضیح ندادید چرا چطوری باید بفیهمیم که کارمون نواوری داره و چطوری باید نواوری رو بنویسیم

  5. سلام روش دیگه ای هم هست برای انتخاب موضوع و عنوان پروپوزال

  6. جعفر تلگردی

    ایا از این نمونه پروپوزال های اماده که گذاشتید میشه برای پروپوزال پایان نامه استفاده کرد

  7. علی حاتمی

    سلام اموزش نگارش مقاله نویسی و اینکه مقاله برای پروپوزال چطوری دانلود کنیم هم دارید.

  8. صابر سیادمنش

    اموزش اختصاصی پروپوزال نویسی با موضوع خاص هم دارید؟

  9. بایرام عبادی

    آموزش پروپوزال نویسی به صورت خصوصی هم دارید یا دوره های آموزش پروپوزال نویسی؟

  10. اموزش پروپوزال نویسی برای رشته روانشناسی به صورت اختصاصی دارید

    1. سلام در زمینه آموزش پروپوزال نویسی مطالب اموزشی در سایت قرار داده شده است. همچنین میتونید با شماره های سایت تماس بگیرید که اموزش نگارش پروپوزال به صورت خصوصی بهتون بدیم.

  11. افسانه رمضانی

    سلام پروپوزال درس روش تحقیق مدیریت گرایش بازاریابی هم دارید

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *