روش تحقیق روانشناسی

روش تحقیق روانشناسی

در این پست قصد داریم که روش تحقیق روانشناسی و همچنین ارائه ی نکات کلیدی برای نوشتن پروپوزال روانشناسی را به دانشجویان ارائه دهد. مطالب ارائه شده در این پست شامل

1-روش تحقیق روانشناسی چیست؟

روش‌های تحقیق روانشناسی رویه‌های سیستماتیکی هستند که برای مشاهده، توصیف، پیش‌بینی و توضیح رفتار و فرآیندهای ذهنی استفاده می‌شوند. روش تحقیق در روانشناسی شامل آزمایش‌ها، نظرسنجی‌ها، مطالعات موردی، و مشاهدات طبیعت‌گرایانه می‌شوند و تضمین می‌کنند که جمع‌آوری داده‌ها عینی و قابل اعتماد برای درک و توضیح پدیده‌های روان‌شناختی است.

انواع روش تحقیق در روانشناسی

روش تحقیق در روانشناسی معمولاً در چهار  بخش مختلف طبقه بندی می شود که شامل 1- روش تحقیق تجربی یا روش تحقیق علی روانشناسی 2- روش تحقیق توصیفی در روانشناسی 3-روش تحقیق رابطه ای یا روش تحقیق همبستگی در روانشناسی و 4- متاآنالیز در روش تحقیق روانشناسی است. در ادامه هر یک از روش های تحقیق به صورت جداگانه مورد بحث قرار می گیرد.

1. روش تحقیق تجربی یا علی در روانشناسی چیست؟

روش تحقیق تجربی در روانشناسی هنگامی تعریف می شود که بیشتر مردم به آزمایش علمی فکر می کنند، تحقیق در مورد علت و معلول اغلب به ذهن متبادر می شود. روانشناسی تجربی یکی از مهم ترین روش های تحقیقی در این حوزه است که از گذشته های دور مورد اهمیت قرار داشت. آزمایش‌های مربوط به روابط علّی، تأثیر یک یا چند متغیر را بر یک یا چند متغیر پیامد بررسی می‌کنند. این نوع تحقیق همچنین تعیین می کند که آیا یک متغیر باعث بروز یا تغییر متغیر دیگری می شود.

نمونه ای از روش تحقیق تجربی در روانشناسی مانند تغییر طول درمان سلامت روان خاص و اندازه گیری تأثیر آن بر شرکت کنندگان در مطالعه است.

2. روش تحقیق توصیفی در روانشناسی چیست؟

روش تحقیق توصیفی روانشناسی به دنبال ترسیم آنچه در حال حاضر در یک گروه یا جمعیت وجود دارد. سه نوع تحقیق روانشناسی با استفاده از این روش عبارتند از:

  • مطالعات موردی
  • مطالعات مشاهده ای
  • نظرسنجی ها

نمونه ای از روش تحقیق توصیفی در روانشناسی می تواند یک نظرسنجی برای تعیین اینکه مردم قصد دارند در انتخابات بعدی به کدام کاندیدای ریاست جمهوری رأی دهند، باشد. مطالعات توصیفی سعی در اندازه گیری اثر یک متغیر ندارند. آنها فقط به دنبال توصیف آن هستند.

3. روش تحقیق رابطه ای یا همبستگی در روانشناسی چیست؟

مطالعه ای که ارتباط بین دو یا چند متغیر را بررسی می کند، به عنوان روش تحقیق رابطه ای در روانشناسی محسوب می شود. متغیرهای مقایسه شده عموماً از قبل در گروه یا جمعیت وجود دارند.

همبستگی به معنای تداعی است. این معیار میزان ارتباط دو متغیر است. یکی از متغیرها را می توان به عنوان متغیر پیش بینی و دیگری را به عنوان متغیر نتیجه در نظر گرفت.

مطالعات همبستگی معمولاً شامل به دست آوردن دو معیار متفاوت از گروهی از شرکت کنندگان و سپس ارزیابی میزان ارتباط بین معیارها است.

متغیر پیش بینی را می توان به نوعی قبل از متغیر نتیجه مشاهده کرد. متغیر پیش بینی کننده نامیده می شود، زیرا مبنایی را برای پیش بینی مقدار متغیر نتیجه تشکیل می دهد.

روابط بین متغیرها را می توان بر روی یک نمودار یا به عنوان یک نمره عددی به نام ضریب همبستگی نمایش داد. اگر افزایش یک متغیر با افزایش متغیر دیگر همراه باشد، این به عنوان یک همبستگی مثبت شناخته می شود. اگر افزایش در یک متغیر با کاهش متغیر دیگر همراه باشد، این به عنوان یک همبستگی منفی شناخته می شود.

همبستگی صفر زمانی رخ می دهد که هیچ رابطه ای بین متغیرها وجود نداشته باشد.

پس از مشاهده نمودار پراکندگی، اگر بخواهیم مطمئن شویم که بین دو متغیر رابطه معناداری وجود دارد، می توان آزمون آماری همبستگی مانند اسپیرمن را انجام داد.

این آزمون به ما نمره ای می دهد که به آن ضریب همبستگی می گویند. این مقدار بین 0 و 1 است و هر چه امتیاز به 1 نزدیکتر باشد، رابطه بین متغیرها قوی تر است. این مقدار می تواند هر دو مثبت باشد به عنوان مثال. 0.63 یا منفی 0.63.

با این حال، همبستگی بین متغیرها به طور خودکار به این معنی نیست که تغییر در یک متغیر علت تغییر در مقادیر متغیر دیگر است. یک همبستگی فقط در صورت وجود رابطه بین متغیرها نشان می دهد.

نمونه ای از روش تحقیق همبستگی در روانشناسی می تواند مطالعه ای که به نسبت مردان و زنانی که یک سی دی کلاسیک یا یک سی دی جاز را خریداری می کنند می پردازد، رابطه بین جنسیت و ترجیح موسیقی را مطالعه می کند.

4- متاآنالیز در روش تحقیق روانشناسی

متاآنالیز یک روش آماری است که برای ترکیب و ترکیب یافته‌های چندین مطالعه مستقل برای تخمین اندازه اثر متوسط ​​برای یک سؤال تحقیق خاص استفاده می‌شود.

فراتحلیل فراتر از مرورهای روایی سنتی با استفاده از روش‌های آماری برای ادغام نتایج چندین مطالعه است که منجر به ارزیابی عینی‌تر شواهد می‌شود.

این کار با نگاه کردن به پایگاه‌های مختلف انجام می‌شود و سپس تصمیم‌گیری در مورد اینکه چه مطالعاتی باید گنجانده یا حذف شوند، گرفته می‌شود.

نقاط قوت: اعتبار نتیجه گیری ها را افزایش می دهد زیرا آنها بر اساس طیف گسترده تری هستند.

نقاط ضعف: طرح های تحقیقاتی در مطالعات می تواند متفاوت باشد، بنابراین آنها واقعا قابل مقایسه نیستند.

 فرضیه در روش تحقیق روانشناسی

فرضیه تحقیق در روانشناسی به عنوان یکی از بخش های اصلی در نگارش پروپوزال روانشناسی و همچنین پایان نامه روانشناسی می باشد. فرضیه ها گزاره هایی در مورد پیش بینی نتایج هستند که می توانند با برخی تحقیقات تأیید یا رد شوند.

  • فرضیه های صفر (H0) – این فرضیه ها پیش بینی می کنند که هیچ تفاوتی در نتایج بین شرایط پیدا نمی شود. معمولاً اینها نوشته می شود “هیچ تفاوتی وجود نخواهد داشت…”
  • فرضیه های جایگزین (Ha یا H1) – این فرضیه ها پیش بینی می کنند که تفاوت قابل توجهی در نتایج بین دو شرط وجود خواهد داشت. این به عنوان فرضیه تجربی نیز شناخته می شود.
  • فرضیه های یک طرفه (جهت دار) – این فرضیه ها جهت خاصی را بیان می کنند که محقق انتظار دارد نتایج در آن حرکت کنند، به عنوان مثال. بالاتر، پایین تر، بیشتر، کمتر. در یک مطالعه همبستگی، جهت پیش بینی شده همبستگی می تواند مثبت یا منفی باشد.
  • فرضیه های دو طرفه (غیر جهتی) – این فرضیه ها بیان می کنند که تفاوتی بین شرایط متغیر مستقل پیدا می شود اما جهت تفاوت یا رابطه را بیان نمی کند. معمولاً اینها همیشه نوشته می شود “تفاوتی وجود خواهد داشت”.

همه تحقیقات دارای یک فرضیه جایگزین (یک یا دو دنباله) و یک فرضیه صفر متناظر هستند.

پس از انجام تحقیقات و یافتن نتایج، روانشناسان باید یک فرضیه را بپذیرند و فرضیه دیگر را رد کنند.

بنابراین، در صورت مشاهده تفاوت، روانشناس فرضیه جایگزین را می پذیرد و آن را رد می کند. اگر تفاوتی پیدا نشود، برعکس است.

انواع روش نمونه گیری در روش تحقیق روانشناسی

زمانی که شما می خواهید یک پروپوزال روانشناسی بنویسید باید روش نمونه گیری در روش تحقیق خود را انتخاب کنید. یک نمونه شرکت‌کنندگانی است که از یک جمعیت هدف (گروهی که به آن علاقه‌مند هستید) انتخاب می‌کنید تا در مورد آنها تعمیم دهید. نماینده به معنای میزانی است که یک نمونه جامعه هدف محقق را منعکس می کند و ویژگی های آن را منعکس می کند. تعمیم پذیری به معنای میزانی است که یافته های آنها را می توان برای جمعیت بزرگتری که نمونه آنها بخشی از آن بود، اعمال کرد.

روش تحقیق روانشناسی
روش تحقیق روانشناسی

انواع نمونه گیری در روش تحقیق روانشناسی شامل

  • نمونه داوطلب: در این نوع نمونه گیری،  شرکت کنندگان خود را از طریق آگهی های روزنامه، یا روشهای آنلاین اعلام آمادگی می کنند.
  • نمونه گیری فرصت در روانشناسی: در این نوع از نمونه گیری، از افرادی استفاده می شود که در زمان انجام مطالعه در دسترس هستند و مایل به شرکت هستند. این بر اساس راحتی است.
  • نمونه گیری تصادفی در روش تحقیق روانشناسی : زمانی که هر فرد در جامعه هدف شانس یکسانی برای انتخاب شدن داشته باشد، نمونه‌گیری تصادفی، است.
  • نمونه گیری سیستماتیک در روش تحقیق روانشناسی : زمانی که یک سیستم برای انتخاب شرکت کنندگان استفاده می شود. مثلا، انتخاب همه‌ی نفرات نهم از همه شرکت کنندگان ممکن. به این منظور، تعداد گروه ها برابر تعداد افراد جامعه تحقیق / تعداد افراد مورد نیاز برای نمونه می شود.
  • نمونه‌گیری طبقه‌ای: برای انجام یک پژوهش دقیق‌تر، جامعه آماری بزرگ به گروه‌های کوچکتر و همگن‌تری تقسیم می‌شود که هر کدام ویژگی‌های مشترکی دارند. این گروه‌ها که طبقات نامیده می‌شوند، به ما اجازه می‌دهند تا از هر کدام به صورت جداگانه نمونه‌برداری کنیم و در نتیجه، نتایج دقیق‌تری به دست آوریم.
  • نمونه برداری گلوله برفی: نمونه‌گیری گلوله‌ای، یک روش نمونه‌گیری غیر احتمالی است که در آن پژوهشگر با بهره‌گیری از شبکه‌های اجتماعی موجود در جامعه، به تدریج به افراد جدید دست می‌یابد. این روش که شباهت زیادی به نمونه‌گیری هدفمند دارد، به ویژه در مطالعات کیفی و زمانی که دسترسی به جامعه هدف دشوار است، کاربرد فراوانی دارد.
  • نمونه‌گیری سهمیه‌ای: در این روش، پژوهشگر تعداد مشخصی فرد را برای مصاحبه انتخاب می‌کند و با دادن دستورالعمل‌های لازم، آن‌ها را به جمع‌آوری داده‌ها می‌گمارد. هرچند این روش به نظر ساده می‌آید، اما از آنجایی که همه افراد جامعه شانس یکسانی برای انتخاب شدن ندارند، نتایج آن ممکن است قابل تعمیم به کل جامعه نباشد. برای مثال ممکن است به آنها گفته شود 90 شرکت‌کننده را پیدا کنند که 30 نفر از آنها بیکار هستند.

انواع متغیرها در روش تحقیق روانشناسی

در روش تحقیق روانشناسی متغیرهای مختلفی وجود دارد که آزمایش ها همیشه یک متغیر مستقل و وابسته دارند و همچنین دارای دو متغیر جداگانه که شامل متغیرهای موقعیتی و متغیر خارجی می باشد.

  • متغیر مستقل متغیری است که آزمایشگر دستکاری می کند (چیزی که بین شرایطی که شرکت کنندگان در آن قرار می گیرند تغییر می کند). فرض بر این است که تأثیر مستقیمی بر متغیر وابسته دارد.
  • متغیر وابسته چیزی است که اندازه گیری می شود یا نتایج آزمایش.

عملیاتی کردن متغیرها به معنای قابل اندازه‌گیری/کم کردن آنهاست. ما باید از عملیاتی سازی استفاده کنیم تا اطمینان حاصل کنیم که متغیرها به شکلی هستند که به راحتی قابل آزمایش باشند.

برای مثال، ما واقعا نمی‌توانیم «خوشبختی» را اندازه‌گیری کنیم، اما می‌توانیم تعداد دفعاتی که یک فرد در یک بازه زمانی دو ساعته لبخند می‌زند، اندازه‌گیری کنیم.

با عملیاتی کردن متغیرها، تکرار تحقیقات ما را برای شخص دیگری آسان می کنیم. به یاد داشته باشید، این مهم است زیرا ما می توانیم بررسی کنیم که آیا یافته های ما قابل اعتماد هستند یا خیر.

  • متغیرهای خارجی همه متغیرهایی هستند که متغیر مستقل نیستند اما می توانند بر نتایج آزمایش تأثیر بگذارند.

این می تواند یک ویژگی طبیعی شرکت کننده باشد، مانند سطح هوش، جنسیت، یا سن، برای مثال، یا می تواند یک ویژگی موقعیتی محیط مانند نور یا سر و صدا باشد.

ویژگی‌های تقاضا نوعی متغیر خارجی است که اگر شرکت‌کنندگان به اهداف مطالعه تحقیق بپردازند، ممکن است به شیوه‌ای خاص شروع به رفتار کنند.

به عنوان مثال، در تحقیق میلگرام، منتقدان استدلال کردند که شرکت‌کنندگان متوجه شدند که شوک‌ها واقعی نیستند و آن‌ها را اجرا کردند زیرا فکر می‌کردند این چیزی است که از آنها خواسته می‌شود.

متغیرهای خارجی باید کنترل شوند تا نتایج را تحت تأثیر قرار ندهند.

تخصیص تصادفی شرکت کنندگان به شرایط خود یا استفاده از یک طرح آزمایشی جفت همسان می تواند به کاهش متغیرهای شرکت کننده کمک کند.

  • متغیرهای موقعیتی با استفاده از روش‌های استاندارد کنترل می‌شوند و اطمینان حاصل می‌شود که با هر شرکت‌کننده در یک شرایط خاص به روشی یکسان رفتار می‌شود.

انواع روش طراحی تجربی در روانشناسی

طراحی آزمایشی به نحوه تخصیص شرکت کنندگان به هر یک از شرایط متغیر مستقل، مانند گروه کنترل یا آزمایش اشاره دارد.

  • طراحی مستقل (طراحی بین گروهی): هر شرکت کننده فقط برای یک گروه انتخاب می شود. با طراحی مستقل، رایج‌ترین راه برای تصمیم‌گیری اینکه کدام شرکت‌کنندگان در کدام گروه قرار می‌گیرند، از طریق تصادفی‌سازی است.
  • طراحی شرکت‌کنندگان همسان: هر شرکت‌کننده فقط برای یک گروه انتخاب می‌شود، اما شرکت‌کنندگان در دو گروه برای برخی عوامل یا عوامل مرتبط (مانند توانایی، جنس، سن) همسان هستند.
  • طرح اندازه گیری های مکرر (در گروه ها): هر شرکت کننده در هر دو گروه ظاهر می شود، به طوری که وجود دارد. دقیقاً همان شرکت کنندگان در هر گروه.

مشکل اصلی طراحی اقدامات تکراری این است که ممکن است اثرات سفارش وجود داشته باشد. تجربیات آنها در طول آزمایش ممکن است شرکت کنندگان را به طرق مختلف تغییر دهد.

آنها ممکن است زمانی که در گروه دوم ظاهر می شوند عملکرد بهتری داشته باشند زیرا اطلاعات مفیدی در مورد آزمایش یا کار به دست آورده اند. از سوی دیگر، ممکن است در نوبت دوم به دلیل خستگی یا کسالت عملکرد کمتری داشته باشند.

تعادل متضاد بهترین راه برای جلوگیری از تأثیرات نظم در برهم زدن یافته های یک آزمایش است و شامل اطمینان از این است که هر شرط به طور مساوی در ابتدا و دوم توسط شرکت کنندگان مورد استفاده قرار می گیرد.

اگر بخواهیم دو گروه را با توجه به یک متغیر مستقل مقایسه کنیم، ضروری است مطمئن شویم که این دو گروه از نظر مهم دیگری با هم تفاوت ندارند.

 

روشهای تجربی در روش تحقیق روانشناسی

تمام روش های تجربی شامل یک متغیر مستقل و  متغیر وابسته است.

آزمایش‌های آزمایشگاهی در یک محیط کاملاً کنترل‌شده و نه الزاماً آزمایشگاهی انجام می‌شوند و بنابراین اندازه‌گیری‌های دقیق و عینی امکان‌پذیر است. محقق تصمیم می گیرد که آزمایش در کجا، در چه زمانی، با کدام شرکت کنندگان، در چه شرایطی با استفاده از یک روش استاندارد انجام شود.

آزمایشات میدانی در محیط روزمره (طبیعی) شرکت کنندگان انجام می شود. آزمایشگر هنوز IV را دستکاری می کند، اما در یک محیط واقعی. ممکن است بتوان متغیرهای خارجی را کنترل کرد، اگرچه چنین کنترلی دشوارتر از آزمایش آزمایشگاهی است.

آزمایش‌های طبیعی زمانی است که یک IV طبیعی مورد بررسی قرار می‌گیرد که عمداً دستکاری نشده است، به هر حال وجود دارد. شرکت کنندگان به طور تصادفی تخصیص داده نمی شوند و رویداد طبیعی ممکن است به ندرت رخ دهد.

مطالعه موردی در روش تحقیق روانشناسی

مطالعه موردی در روش تحقیق روانشناسی بیشتر بر روی تحقیقات عمیق یک فرد، گروه، رویداد یا جامعه است. از اطلاعات طیف وسیعی از منابع مانند شخص مورد نظر و همچنین خانواده و دوستان آنها استفاده می کند.

ممکن است از تکنیک های زیادی مانند مصاحبه، تست های روانشناختی، مشاهدات و آزمایش ها استفاده شود. مطالعات موردی عموماً طولی هستند: به عبارت دیگر، آنها فرد یا گروه را در یک دوره زمانی طولانی دنبال می کنند.

مطالعات موردی به طور گسترده در روانشناسی مورد استفاده قرار می گیرد و از جمله شناخته شده ترین آنها توسط زیگموند فروید بود. او تحقیقات بسیار دقیقی را در مورد زندگی خصوصی بیمارانش انجام داد تا هم درک کند و هم به آنها کمک کند تا بر بیماری خود غلبه کنند.

مطالعات موردی داده‌های کیفی غنی را ارائه می‌دهند و از اعتبار اکولوژیکی بالایی برخوردارند. با این حال، تعمیم از موارد فردی دشوار است زیرا هر یک دارای ویژگی های منحصر به فرد است.

انواع روش های مصاحبه در روش تحقیق روانشناسی چیست؟

در روش تحقیق مصاحبه ها معمولاً به دو نوع ساختاریافته و بدون ساختار تقسیم می شوند.

1-    مصاحبه های ساختاریافته

مصاحبه های ساختاریافته رسمی هستند. وضعیت مصاحبه تا حد امکان استاندارد شده است. مصاحبه های ساختاریافته مانند مصاحبه های شغلی رسمی هستند.

مجموعه ای ثابت و از پیش تعیین شده از سوالات به همان ترتیب و به همان ترتیب برای هر شرکت کننده گذاشته می شود.

پاسخ ها بر روی یک پرسشنامه ثبت می شوند و محقق ترتیب و جمله بندی سوالات و گاهی اوقات دامنه پاسخ های جایگزین را از پیش تعیین می کند.

مصاحبه کننده در نقش خود باقی می ماند و فاصله اجتماعی را با مصاحبه شونده حفظ می کند.

2-    مصاحبه های بدون ساختار غیررسمی

مصاحبه های بدون ساختار غیررسمی هستند، مانند گفتگوهای معمولی. یک مکالمه کلی معمولاً قبل از آنها انجام می شود و محقق عمداً یک رویکرد غیررسمی را برای شکستن موانع اجتماعی اتخاذ می کند.

هیچ سؤال مشخصی وجود ندارد و شرکت‌کننده می‌تواند هر موضوعی را که احساس می‌کند مرتبط است مطرح کند و به روش خودش بپرسد. سوالاتی در مورد پاسخ های شرکت کنندگان به موضوع مطرح می شود

مصاحبه های بدون ساختار بیشتر در تحقیقات کیفی برای تجزیه و تحلیل نگرش ها و ارزش ها مفید هستند.

اگرچه آنها به ندرت مبنای معتبری برای تعمیم ارائه می کنند، اما مزیت اصلی آنها این است که محقق را قادر می سازد تا دیدگاه ذهنی بازیگران اجتماعی را بررسی کند.

پرسشنامه در روش تحقیق روانشناسی

پرسشنامه ها را می توان نوعی مصاحبه کتبی در نظر گرفت. آنها را می توان چهره به چهره، از طریق تلفن یا پست انجام داد.

انتخاب سؤالات به دلیل نیاز به اجتناب از سوگیری یا ابهام در سؤالات، «هدایت» پاسخ دهنده یا ایجاد توهین مهم است.

سوالات باز برای تشویق به پاسخ کامل و معنادار با استفاده از دانش و احساسات خود موضوع طراحی شده اند. آنها بینش هایی را در مورد احساسات، نظرات و درک ارائه می دهند. مثال: “در مورد آن وضعیت چه احساسی دارید؟”

سوالات بسته را می توان با یک “بله” یا “خیر” یا اطلاعات خاص پاسخ داد که عمق پاسخ را محدود می کند. آنها برای جمع آوری حقایق خاص یا تأیید جزئیات مفید هستند. مثال: “آیا در میان جمعیت احساس اضطراب می کنید؟”

به نظر می رسد پرسشنامه های پستی با کاهش مشارکت شخصی محقق، فرصتی برای دور زدن مشکل سوگیری مصاحبه ارائه می دهند.

مزایای عملی دیگر آن این است که ارزان تر از مصاحبه های حضوری است و می توان از آن برای تماس با بسیاری از پاسخ دهندگان پراکنده در یک منطقه وسیع نسبتاً سریع استفاده کرد.

انواع مختلفی از روش های مشاهده وجود دارد:

مشاهده پنهان جایی است که محقق تا زمانی که مطالعه کامل نشده است به شرکت کنندگان نمی گوید که تحت مشاهده هستند. ممکن است مشکلات اخلاقی یا فریب و رضایت با این روش مشاهده خاص وجود داشته باشد.

مشاهده آشکار جایی است که محقق به شرکت کنندگان می گوید که آنها مشاهده می شوند و برای چه چیزی مشاهده می شوند.

کنترل شده: رفتار تحت شرایط آزمایشگاهی کنترل شده مشاهده می شود (به عنوان مثال، مطالعه عروسک بوبو باندورا).

طبیعی: در اینجا، رفتار خود به خودی در یک محیط طبیعی ثبت می شود.

شرکت کننده: در اینجا، ناظر با گروه افرادی که مشاهده می کند، تماس مستقیم دارد. محقق عضو گروهی می شود که در حال تحقیق است.

غیر شرکت کننده (معروف به “پرواز روی دیوار): محقق با افرادی که مشاهده می شوند تماس مستقیم ندارد. مشاهده رفتار شرکت کنندگان از راه دور است

انواع داده ها در روش تحقیق روانشناسی

داده های کمی، داده های عددی هستند به عنوان مثال. زمان واکنش یا تعداد اشتباهات این نشان می دهد که چه مقدار یا چه مدت، چه تعداد از چیزی وجود دارد. مجموعه ای از مقوله های رفتاری و سوالات بسته در یک پرسشنامه داده های کمی را جمع آوری می کند.

داده کیفی عملاً هر نوع اطلاعات قابل مشاهده و ثبت است که ماهیت عددی ندارد و می تواند به صورت ارتباط نوشتاری یا کلامی باشد. سوالات باز در پرسشنامه ها و حساب های حاصل از مطالعات مشاهده ای داده های کیفی را جمع آوری می کند.

داده های اولیه، داده های دست اولی است که به منظور تحقیق جمع آوری شده است.

داده های ثانویه اطلاعاتی هستند که توسط شخصی غیر از شخصی که تحقیق را انجام می دهد جمع آوری شده است. از مجلات، کتاب ها یا مقالات گرفته شده است.

 دانلود نمونه پروپوزال روش تحقیق روانشناسی

در این بخش تعدادی از نمونه پروپوزال آماده روانشناسی، پروپوزال ساده و ابتدایی واسه درس روش تحقیق روانشناسی pdf برای دانشجویان ارائه شده است که می توانید با دانلود رایگان و یا خرید پروپوزال روانشناسی با روش تحقیق روانشناسی به صورت کامل آشنا شوید.

 

 

در این پست قصد داریم که روش تحقیق روانشناسی و همچنین ارائه ی نکات کلیدی برای نوشتن  پروپوزال روانشناسی را به دانشجویان ارائه دهد. مطالب ارائه شده در این پست شامل

1-روش تحقیق روانشناسی چیست؟

روش‌های تحقیق روانشناسی رویه‌های سیستماتیکی هستند که برای مشاهده، توصیف، پیش‌بینی و توضیح رفتار و فرآیندهای ذهنی استفاده می‌شوند. روش تحقیق در روانشناسی شامل آزمایش‌ها، نظرسنجی‌ها، مطالعات موردی، و مشاهدات طبیعت‌گرایانه می‌شوند و تضمین می‌کنند که جمع‌آوری داده‌ها عینی و قابل اعتماد برای درک و توضیح پدیده‌های روان‌شناختی است.

2-انواع روش تحقیق در روانشناسی

روش تحقیق در روانشناسی معمولاً در چهار  بخش مختلف طبقه بندی می شود که شامل 1- روش تحقیق تجربی یا روش تحقیق علی روانشناسی 2- روش تحقیق توصیفی در روانشناسی 3-روش تحقیق رابطه ای یا روش تحقیق همبستگی در روانشناسی و 4- متاآنالیز در روش تحقیق روانشناسی است. در ادامه هر یک از روش های تحقیق به صورت جداگانه مورد بحث قرار می گیرد.

1. روش تحقیق تجربی یا علی در روانشناسی چیست؟

روش تحقیق تجربی در روانشناسی هنگامی تعریف می شود که بیشتر مردم به آزمایش علمی فکر می کنند، تحقیق در مورد علت و معلول اغلب به ذهن متبادر می شود. روانشناسی تجربی یکی از مهم ترین روش های تحقیقی در این حوزه است که از گذشته های دور مورد اهمیت قرار داشت. آزمایش‌های مربوط به روابط علّی، تأثیر یک یا چند متغیر را بر یک یا چند متغیر پیامد بررسی می‌کنند. این نوع تحقیق همچنین تعیین می کند که آیا یک متغیر باعث بروز یا تغییر متغیر دیگری می شود.

نمونه ای از روش تحقیق تجربی در روانشناسی مانند تغییر طول درمان سلامت روان خاص و اندازه گیری تأثیر آن بر شرکت کنندگان در مطالعه است.

2. روش تحقیق توصیفی در روانشناسی چیست؟

روش تحقیق توصیفی روانشناسی به دنبال ترسیم آنچه در حال حاضر در یک گروه یا جمعیت وجود دارد. سه نوع تحقیق روانشناسی با استفاده از این روش عبارتند از:

  • مطالعات موردی
  • مطالعات مشاهده ای
  • نظرسنجی ها

نمونه ای از روش تحقیق توصیفی در روانشناسی می تواند یک نظرسنجی برای تعیین اینکه مردم قصد دارند در انتخابات بعدی به کدام کاندیدای ریاست جمهوری رأی دهند، باشد. مطالعات توصیفی سعی در اندازه گیری اثر یک متغیر ندارند. آنها فقط به دنبال توصیف آن هستند.

3. روش تحقیق رابطه ای یا همبستگی در روانشناسی چیست؟

مطالعه ای که ارتباط بین دو یا چند متغیر را بررسی می کند، به عنوان روش تحقیق رابطه ای در روانشناسی محسوب می شود. متغیرهای مقایسه شده عموماً از قبل در گروه یا جمعیت وجود دارند.

همبستگی به معنای تداعی است. این معیار میزان ارتباط دو متغیر است. یکی از متغیرها را می توان به عنوان متغیر پیش بینی و دیگری را به عنوان متغیر نتیجه در نظر گرفت.

مطالعات همبستگی معمولاً شامل به دست آوردن دو معیار متفاوت از گروهی از شرکت کنندگان و سپس ارزیابی میزان ارتباط بین معیارها است.

متغیر پیش بینی را می توان به نوعی قبل از متغیر نتیجه مشاهده کرد. متغیر پیش بینی کننده نامیده می شود، زیرا مبنایی را برای پیش بینی مقدار متغیر نتیجه تشکیل می دهد.

روابط بین متغیرها را می توان بر روی یک نمودار یا به عنوان یک نمره عددی به نام ضریب همبستگی نمایش داد. اگر افزایش یک متغیر با افزایش متغیر دیگر همراه باشد، این به عنوان یک همبستگی مثبت شناخته می شود. اگر افزایش در یک متغیر با کاهش متغیر دیگر همراه باشد، این به عنوان یک همبستگی منفی شناخته می شود.

همبستگی صفر زمانی رخ می دهد که هیچ رابطه ای بین متغیرها وجود نداشته باشد.

پس از مشاهده نمودار پراکندگی، اگر بخواهیم مطمئن شویم که بین دو متغیر رابطه معناداری وجود دارد، می توان آزمون آماری همبستگی مانند اسپیرمن را انجام داد.

این آزمون به ما نمره ای می دهد که به آن ضریب همبستگی می گویند. این مقدار بین 0 و 1 است و هر چه امتیاز به 1 نزدیکتر باشد، رابطه بین متغیرها قوی تر است. این مقدار می تواند هر دو مثبت باشد به عنوان مثال. 0.63 یا منفی 0.63.

با این حال، همبستگی بین متغیرها به طور خودکار به این معنی نیست که تغییر در یک متغیر علت تغییر در مقادیر متغیر دیگر است. یک همبستگی فقط در صورت وجود رابطه بین متغیرها نشان می دهد.

نمونه ای از روش تحقیق همبستگی در روانشناسی می تواند مطالعه ای که به نسبت مردان و زنانی که یک سی دی کلاسیک یا یک سی دی جاز را خریداری می کنند می پردازد، رابطه بین جنسیت و ترجیح موسیقی را مطالعه می کند.

4- متاآنالیز در روش تحقیق روانشناسی

متاآنالیز یک روش آماری است که برای ترکیب و ترکیب یافته‌های چندین مطالعه مستقل برای تخمین اندازه اثر متوسط ​​برای یک سؤال تحقیق خاص استفاده می‌شود.

فراتحلیل فراتر از مرورهای روایی سنتی با استفاده از روش‌های آماری برای ادغام نتایج چندین مطالعه است که منجر به ارزیابی عینی‌تر شواهد می‌شود.

این کار با نگاه کردن به پایگاه‌های مختلف انجام می‌شود و سپس تصمیم‌گیری در مورد اینکه چه مطالعاتی باید گنجانده یا حذف شوند، گرفته می‌شود.

نقاط قوت: اعتبار نتیجه گیری ها را افزایش می دهد زیرا آنها بر اساس طیف گسترده تری هستند.

نقاط ضعف: طرح های تحقیقاتی در مطالعات می تواند متفاوت باشد، بنابراین آنها واقعا قابل مقایسه نیستند.

فرضیه در روش تحقیق روانشناسی

فرضیه تحقیق در روانشناسی به عنوان یکی از بخش های اصلی در نگارش پروپوزال روانشناسی و همچنین پایان نامه روانشناسی می باشد. فرضیه ها گزاره هایی در مورد پیش بینی نتایج هستند که می توانند با برخی تحقیقات تأیید یا رد شوند.

  • فرضیه های صفر (H0) – این فرضیه ها پیش بینی می کنند که هیچ تفاوتی در نتایج بین شرایط پیدا نمی شود. معمولاً اینها نوشته می شود “هیچ تفاوتی وجود نخواهد داشت…”
  • فرضیه های جایگزین (Ha یا H1) – این فرضیه ها پیش بینی می کنند که تفاوت قابل توجهی در نتایج بین دو شرط وجود خواهد داشت. این به عنوان فرضیه تجربی نیز شناخته می شود.
  • فرضیه های یک طرفه (جهت دار) – این فرضیه ها جهت خاصی را بیان می کنند که محقق انتظار دارد نتایج در آن حرکت کنند، به عنوان مثال. بالاتر، پایین تر، بیشتر، کمتر. در یک مطالعه همبستگی، جهت پیش بینی شده همبستگی می تواند مثبت یا منفی باشد.
  • فرضیه های دو طرفه (غیر جهتی) – این فرضیه ها بیان می کنند که تفاوتی بین شرایط متغیر مستقل پیدا می شود اما جهت تفاوت یا رابطه را بیان نمی کند. معمولاً اینها همیشه نوشته می شود “تفاوتی وجود خواهد داشت”.

همه تحقیقات دارای یک فرضیه جایگزین (یک یا دو دنباله) و یک فرضیه صفر متناظر هستند.

پس از انجام تحقیقات و یافتن نتایج، روانشناسان باید یک فرضیه را بپذیرند و فرضیه دیگر را رد کنند.

بنابراین، در صورت مشاهده تفاوت، روانشناس فرضیه جایگزین را می پذیرد و آن را رد می کند. اگر تفاوتی پیدا نشود، برعکس است.

انواع روش نمونه گیری در روش تحقیق روانشناسی

زمانی که شما می خواهید یک پروپوزال روانشناسی بنویسید باید روش نمونه گیری در روش تحقیق خود را انتخاب کنید. یک نمونه شرکت‌کنندگانی است که از یک جمعیت هدف (گروهی که به آن علاقه‌مند هستید) انتخاب می‌کنید تا در مورد آنها تعمیم دهید. نماینده به معنای میزانی است که یک نمونه جامعه هدف محقق را منعکس می کند و ویژگی های آن را منعکس می کند. تعمیم پذیری به معنای میزانی است که یافته های آنها را می توان برای جمعیت بزرگتری که نمونه آنها بخشی از آن بود، اعمال کرد.

روش تحقیق روانشناسی
روش تحقیق روانشناسی

انواع نمونه گیری در روش تحقیق روانشناسی شامل

  • نمونه داوطلب: در این نوع نمونه گیری،  شرکت کنندگان خود را از طریق آگهی های روزنامه، یا روشهای آنلاین اعلام آمادگی می کنند.
  • نمونه گیری فرصت در روانشناسی: در این نوع از نمونه گیری، از افرادی استفاده می شود که در زمان انجام مطالعه در دسترس هستند و مایل به شرکت هستند. این بر اساس راحتی است.
  • نمونه گیری تصادفی در روش تحقیق روانشناسی : زمانی که هر فرد در جامعه هدف شانس یکسانی برای انتخاب شدن داشته باشد، نمونه‌گیری تصادفی، است.
  • نمونه گیری سیستماتیک در روش تحقیق روانشناسی : زمانی که یک سیستم برای انتخاب شرکت کنندگان استفاده می شود. مثلا، انتخاب همه‌ی نفرات نهم از همه شرکت کنندگان ممکن. به این منظور، تعداد گروه ها برابر تعداد افراد جامعه تحقیق / تعداد افراد مورد نیاز برای نمونه می شود.
  • نمونه‌گیری طبقه‌ای: برای انجام یک پژوهش دقیق‌تر، جامعه آماری بزرگ به گروه‌های کوچکتر و همگن‌تری تقسیم می‌شود که هر کدام ویژگی‌های مشترکی دارند. این گروه‌ها که طبقات نامیده می‌شوند، به ما اجازه می‌دهند تا از هر کدام به صورت جداگانه نمونه‌برداری کنیم و در نتیجه، نتایج دقیق‌تری به دست آوریم.
  • نمونه برداری گلوله برفی: نمونه‌گیری گلوله‌ای، یک روش نمونه‌گیری غیر احتمالی است که در آن پژوهشگر با بهره‌گیری از شبکه‌های اجتماعی موجود در جامعه، به تدریج به افراد جدید دست می‌یابد. این روش که شباهت زیادی به نمونه‌گیری هدفمند دارد، به ویژه در مطالعات کیفی و زمانی که دسترسی به جامعه هدف دشوار است، کاربرد فراوانی دارد.
  • نمونه‌گیری سهمیه‌ای: در این روش، پژوهشگر تعداد مشخصی فرد را برای مصاحبه انتخاب می‌کند و با دادن دستورالعمل‌های لازم، آن‌ها را به جمع‌آوری داده‌ها می‌گمارد. هرچند این روش به نظر ساده می‌آید، اما از آنجایی که همه افراد جامعه شانس یکسانی برای انتخاب شدن ندارند، نتایج آن ممکن است قابل تعمیم به کل جامعه نباشد. برای مثال ممکن است به آنها گفته شود 90 شرکت‌کننده را پیدا کنند که 30 نفر از آنها بیکار هستند.

انواع متغیرها در روش تحقیق روانشناسی

در روش تحقیق روانشناسی متغیرهای مختلفی وجود دارد که آزمایش ها همیشه یک متغیر مستقل و وابسته دارند و همچنین دارای دو متغیر جداگانه که شامل متغیرهای موقعیتی و متغیر خارجی می باشد.

  • متغیر مستقل متغیری است که آزمایشگر دستکاری می کند (چیزی که بین شرایطی که شرکت کنندگان در آن قرار می گیرند تغییر می کند). فرض بر این است که تأثیر مستقیمی بر متغیر وابسته دارد.
  • متغیر وابسته چیزی است که اندازه گیری می شود یا نتایج آزمایش.

عملیاتی کردن متغیرها به معنای قابل اندازه‌گیری/کم کردن آنهاست. ما باید از عملیاتی سازی استفاده کنیم تا اطمینان حاصل کنیم که متغیرها به شکلی هستند که به راحتی قابل آزمایش باشند.

برای مثال، ما واقعا نمی‌توانیم «خوشبختی» را اندازه‌گیری کنیم، اما می‌توانیم تعداد دفعاتی که یک فرد در یک بازه زمانی دو ساعته لبخند می‌زند، اندازه‌گیری کنیم.

با عملیاتی کردن متغیرها، تکرار تحقیقات ما را برای شخص دیگری آسان می کنیم. به یاد داشته باشید، این مهم است زیرا ما می توانیم بررسی کنیم که آیا یافته های ما قابل اعتماد هستند یا خیر.

  • متغیرهای خارجی همه متغیرهایی هستند که متغیر مستقل نیستند اما می توانند بر نتایج آزمایش تأثیر بگذارند.

این می تواند یک ویژگی طبیعی شرکت کننده باشد، مانند سطح هوش، جنسیت، یا سن، برای مثال، یا می تواند یک ویژگی موقعیتی محیط مانند نور یا سر و صدا باشد.

ویژگی‌های تقاضا نوعی متغیر خارجی است که اگر شرکت‌کنندگان به اهداف مطالعه تحقیق بپردازند، ممکن است به شیوه‌ای خاص شروع به رفتار کنند.

به عنوان مثال، در تحقیق میلگرام، منتقدان استدلال کردند که شرکت‌کنندگان متوجه شدند که شوک‌ها واقعی نیستند و آن‌ها را اجرا کردند زیرا فکر می‌کردند این چیزی است که از آنها خواسته می‌شود.

متغیرهای خارجی باید کنترل شوند تا نتایج را تحت تأثیر قرار ندهند.

تخصیص تصادفی شرکت کنندگان به شرایط خود یا استفاده از یک طرح آزمایشی جفت همسان می تواند به کاهش متغیرهای شرکت کننده کمک کند.

  • متغیرهای موقعیتی با استفاده از روش‌های استاندارد کنترل می‌شوند و اطمینان حاصل می‌شود که با هر شرکت‌کننده در یک شرایط خاص به روشی یکسان رفتار می‌شود.

انواع روش طراحی تجربی در روانشناسی

طراحی آزمایشی به نحوه تخصیص شرکت کنندگان به هر یک از شرایط متغیر مستقل، مانند گروه کنترل یا آزمایش اشاره دارد.

  • طراحی مستقل (طراحی بین گروهی): هر شرکت کننده فقط برای یک گروه انتخاب می شود. با طراحی مستقل، رایج‌ترین راه برای تصمیم‌گیری اینکه کدام شرکت‌کنندگان در کدام گروه قرار می‌گیرند، از طریق تصادفی‌سازی است.
  • طراحی شرکت‌کنندگان همسان: هر شرکت‌کننده فقط برای یک گروه انتخاب می‌شود، اما شرکت‌کنندگان در دو گروه برای برخی عوامل یا عوامل مرتبط (مانند توانایی، جنس، سن) همسان هستند.
  • طرح اندازه گیری های مکرر (در گروه ها): هر شرکت کننده در هر دو گروه ظاهر می شود، به طوری که وجود دارد. دقیقاً همان شرکت کنندگان در هر گروه.

مشکل اصلی طراحی اقدامات تکراری این است که ممکن است اثرات سفارش وجود داشته باشد. تجربیات آنها در طول آزمایش ممکن است شرکت کنندگان را به طرق مختلف تغییر دهد.

آنها ممکن است زمانی که در گروه دوم ظاهر می شوند عملکرد بهتری داشته باشند زیرا اطلاعات مفیدی در مورد آزمایش یا کار به دست آورده اند. از سوی دیگر، ممکن است در نوبت دوم به دلیل خستگی یا کسالت عملکرد کمتری داشته باشند.

تعادل متضاد بهترین راه برای جلوگیری از تأثیرات نظم در برهم زدن یافته های یک آزمایش است و شامل اطمینان از این است که هر شرط به طور مساوی در ابتدا و دوم توسط شرکت کنندگان مورد استفاده قرار می گیرد.

اگر بخواهیم دو گروه را با توجه به یک متغیر مستقل مقایسه کنیم، ضروری است مطمئن شویم که این دو گروه از نظر مهم دیگری با هم تفاوت ندارند.

 

روشهای تجربی در روش تحقیق روانشناسی

تمام روش های تجربی شامل یک متغیر مستقل و  متغیر وابسته است.

آزمایش‌های آزمایشگاهی در یک محیط کاملاً کنترل‌شده و نه الزاماً آزمایشگاهی انجام می‌شوند و بنابراین اندازه‌گیری‌های دقیق و عینی امکان‌پذیر است. محقق تصمیم می گیرد که آزمایش در کجا، در چه زمانی، با کدام شرکت کنندگان، در چه شرایطی با استفاده از یک روش استاندارد انجام شود.

آزمایشات میدانی در محیط روزمره (طبیعی) شرکت کنندگان انجام می شود. آزمایشگر هنوز IV را دستکاری می کند، اما در یک محیط واقعی. ممکن است بتوان متغیرهای خارجی را کنترل کرد، اگرچه چنین کنترلی دشوارتر از آزمایش آزمایشگاهی است.

آزمایش‌های طبیعی زمانی است که یک IV طبیعی مورد بررسی قرار می‌گیرد که عمداً دستکاری نشده است، به هر حال وجود دارد. شرکت کنندگان به طور تصادفی تخصیص داده نمی شوند و رویداد طبیعی ممکن است به ندرت رخ دهد.

مطالعه موردی در روش تحقیق روانشناسی

مطالعه موردی در روش تحقیق روانشناسی بیشتر بر روی تحقیقات عمیق یک فرد، گروه، رویداد یا جامعه است. از اطلاعات طیف وسیعی از منابع مانند شخص مورد نظر و همچنین خانواده و دوستان آنها استفاده می کند.

ممکن است از تکنیک های زیادی مانند مصاحبه، تست های روانشناختی، مشاهدات و آزمایش ها استفاده شود. مطالعات موردی عموماً طولی هستند: به عبارت دیگر، آنها فرد یا گروه را در یک دوره زمانی طولانی دنبال می کنند.

مطالعات موردی به طور گسترده در روانشناسی مورد استفاده قرار می گیرد و از جمله شناخته شده ترین آنها توسط زیگموند فروید بود. او تحقیقات بسیار دقیقی را در مورد زندگی خصوصی بیمارانش انجام داد تا هم درک کند و هم به آنها کمک کند تا بر بیماری خود غلبه کنند.

مطالعات موردی داده‌های کیفی غنی را ارائه می‌دهند و از اعتبار اکولوژیکی بالایی برخوردارند. با این حال، تعمیم از موارد فردی دشوار است زیرا هر یک دارای ویژگی های منحصر به فرد است.

انواع روش های مصاحبه در روش تحقیق روانشناسی چیست؟

در روش تحقیق مصاحبه ها معمولاً به دو نوع ساختاریافته و بدون ساختار تقسیم می شوند.

1-    مصاحبه های ساختاریافته

مصاحبه های ساختاریافته رسمی هستند. وضعیت مصاحبه تا حد امکان استاندارد شده است. مصاحبه های ساختاریافته مانند مصاحبه های شغلی رسمی هستند.

مجموعه ای ثابت و از پیش تعیین شده از سوالات به همان ترتیب و به همان ترتیب برای هر شرکت کننده گذاشته می شود.

پاسخ ها بر روی یک پرسشنامه ثبت می شوند و محقق ترتیب و جمله بندی سوالات و گاهی اوقات دامنه پاسخ های جایگزین را از پیش تعیین می کند.

مصاحبه کننده در نقش خود باقی می ماند و فاصله اجتماعی را با مصاحبه شونده حفظ می کند.

2-    مصاحبه های بدون ساختار غیررسمی

مصاحبه های بدون ساختار غیررسمی هستند، مانند گفتگوهای معمولی. یک مکالمه کلی معمولاً قبل از آنها انجام می شود و محقق عمداً یک رویکرد غیررسمی را برای شکستن موانع اجتماعی اتخاذ می کند.

هیچ سؤال مشخصی وجود ندارد و شرکت‌کننده می‌تواند هر موضوعی را که احساس می‌کند مرتبط است مطرح کند و به روش خودش بپرسد. سوالاتی در مورد پاسخ های شرکت کنندگان به موضوع مطرح می شود

مصاحبه های بدون ساختار بیشتر در تحقیقات کیفی برای تجزیه و تحلیل نگرش ها و ارزش ها مفید هستند.

اگرچه آنها به ندرت مبنای معتبری برای تعمیم ارائه می کنند، اما مزیت اصلی آنها این است که محقق را قادر می سازد تا دیدگاه ذهنی بازیگران اجتماعی را بررسی کند.

پرسشنامه در روش تحقیق روانشناسی

پرسشنامه ها را می توان نوعی مصاحبه کتبی در نظر گرفت. آنها را می توان چهره به چهره، از طریق تلفن یا پست انجام داد.

انتخاب سؤالات به دلیل نیاز به اجتناب از سوگیری یا ابهام در سؤالات، «هدایت» پاسخ دهنده یا ایجاد توهین مهم است.

سوالات باز برای تشویق به پاسخ کامل و معنادار با استفاده از دانش و احساسات خود موضوع طراحی شده اند. آنها بینش هایی را در مورد احساسات، نظرات و درک ارائه می دهند. مثال: “در مورد آن وضعیت چه احساسی دارید؟”

سوالات بسته را می توان با یک “بله” یا “خیر” یا اطلاعات خاص پاسخ داد که عمق پاسخ را محدود می کند. آنها برای جمع آوری حقایق خاص یا تأیید جزئیات مفید هستند. مثال: “آیا در میان جمعیت احساس اضطراب می کنید؟”

به نظر می رسد پرسشنامه های پستی با کاهش مشارکت شخصی محقق، فرصتی برای دور زدن مشکل سوگیری مصاحبه ارائه می دهند.

مزایای عملی دیگر آن این است که ارزان تر از مصاحبه های حضوری است و می توان از آن برای تماس با بسیاری از پاسخ دهندگان پراکنده در یک منطقه وسیع نسبتاً سریع استفاده کرد.

انواع مختلفی از روش های مشاهده وجود دارد:

مشاهده پنهان جایی است که محقق تا زمانی که مطالعه کامل نشده است به شرکت کنندگان نمی گوید که تحت مشاهده هستند. ممکن است مشکلات اخلاقی یا فریب و رضایت با این روش مشاهده خاص وجود داشته باشد.

مشاهده آشکار جایی است که محقق به شرکت کنندگان می گوید که آنها مشاهده می شوند و برای چه چیزی مشاهده می شوند.

کنترل شده: رفتار تحت شرایط آزمایشگاهی کنترل شده مشاهده می شود (به عنوان مثال، مطالعه عروسک بوبو باندورا).

طبیعی: در اینجا، رفتار خود به خودی در یک محیط طبیعی ثبت می شود.

شرکت کننده: در اینجا، ناظر با گروه افرادی که مشاهده می کند، تماس مستقیم دارد. محقق عضو گروهی می شود که در حال تحقیق است.

غیر شرکت کننده (معروف به “پرواز روی دیوار): محقق با افرادی که مشاهده می شوند تماس مستقیم ندارد. مشاهده رفتار شرکت کنندگان از راه دور است

انواع داده ها در روش تحقیق روانشناسی

داده های کمی، داده های عددی هستند به عنوان مثال. زمان واکنش یا تعداد اشتباهات این نشان می دهد که چه مقدار یا چه مدت، چه تعداد از چیزی وجود دارد. مجموعه ای از مقوله های رفتاری و سوالات بسته در یک پرسشنامه داده های کمی را جمع آوری می کند.

داده کیفی عملاً هر نوع اطلاعات قابل مشاهده و ثبت است که ماهیت عددی ندارد و می تواند به صورت ارتباط نوشتاری یا کلامی باشد. سوالات باز در پرسشنامه ها و حساب های حاصل از مطالعات مشاهده ای داده های کیفی را جمع آوری می کند.

داده های اولیه، داده های دست اولی است که به منظور تحقیق جمع آوری شده است.

داده های ثانویه اطلاعاتی هستند که توسط شخصی غیر از شخصی که تحقیق را انجام می دهد جمع آوری شده است. از مجلات، کتاب ها یا مقالات گرفته شده است.

 دانلود نمونه پروپوزال روش تحقیق روانشناسی

در این بخش تعدادی از نمونه پروپوزال آماده روانشناسی، پروپوزال ساده و ابتدایی واسه درس روش تحقیق روانشناسی pdf برای دانشجویان ارائه شده است که می توانید با دانلود رایگان و یا خرید پروپوزال روانشناسی با روش تحقیق روانشناسی به صورت کامل آشنا شوید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *