گرانددتئوری Grounded theory (GT) یا همان روش داده بنیاد، نوعی روش تحقیق است که در آن، محقق، بر اساس داده های جمع آوری شده ، نظریه استخراج می نماید. در این پست قصد داریم که روش تحقیق گراندد تئوری و همچنین چند نمونه پروپوزال گراندد تئوری و چند نمونه مقاله گراندد تئوری برای دانشجویان ارائه دهیم.
فهرست مطالب
- نمونه پروپوزال گراندد تئوری
- گراندد تئوری به زبان ساده
- روش تحقیق گراندد تئوری
- گراندد تئوری چه کاربردی دارد؟
- نمونه مقاله گراندد تئوری
- مثال برای گراندد تئوری
گراندد تئوری به زبان ساده
گراندد تئوری چیست ؟ گراندد تئوری به زبان ساده ، یک روش تحقیق می باشد که به عنوان روش تحقیق گراندد تئوری شناخته می شود که بر اساس داده های جمع آوری شده، نظریه استخراج می شود. در این روش، دادهها به صورت مداوم تحلیل و کدگذاری میشوند تا در نهایت نظریهای ایجاد شود که مستقیماً از دادهها نشأت میگیرد.
این رویکرد بر توسعه یا فعالیت خاصی تمرکز دارد که در حال آشکار شدن است و در حالت ایده آل منجر به ایجاد نظریه ای در مورد این سری از رویدادها یا فرآیند توسط محقق می شود. اساساً، روش تحقیق گراندد تئوری بر هدف نهایی محقق برای تشکیل یک چارچوب نظری متمرکز است که بر یک پدیده خاص، یا مجموعه ای از رویدادها، از جمله چگونگی شروع، رشد و تغییر پدیده می پردازد.
به همین دلیل، روش داده بنیاد می تواند منجر به توسعه یک چارچوب نظری مفید شود که به توضیح یک پدیده ناقص یا نامرتب کمک می کند.
دو جامعه شناس آمریکایی، بارنی جی گلیزر و آنسلم ال استراوس، پدران نظریه زمینه ای در نظر گرفته می شوند. آنها به طور هدفمند این روش را گراندد تئوری یا نظریه زمینه ای و روش داده بنیاد نام گذاری کردند تا هدف آن از “تئوری” نظریه در تحقیقات تجربی را توصیف کنند. انجام یک مطالعه نظریه پایه کلاسیک شامل یک فرآیند تکراری کدگذاری، یادداشت، مرتبسازی، مفهومسازی و مقایسه ثابت است. با گذشت زمان، رویکردهایی که گلاسر و اشتراوس به نظریه زمینهای در پیش گرفتند، از هم جدا شدند، که نتیجه آن نظریه پایه کلاسیک و نظریه پایه استراوس بود.
نظریه پایه استراوسی از همکاری بین اشتراوس و کوربین (1990) شکل گرفت و بر یک چارچوب کدگذاری تحلیلی که برای استنتاج سیستماتیک نظریه از داده ها طراحی شده بود تکیه کرد. یکی از شاگردان گلاسر و اشتراوس، کتی چارماز، با نوع سومی از نظریه زمینهای به نام نظریه مبناگرایانه مرتبط است که پدیده مورد بررسی را به جای روشهای مورد استفاده برای مطالعه آن برجسته میکند.
نقاط قوت نظریه زمینه ای شامل غنای داده ها، پرورش خلاقیت، جذابیت شهودی، ظرفیت مفهوم سازی و رویکرد سیستماتیک به تجزیه و تحلیل داده ها است. متناوبا، نویسندگان نقاط ضعف نظریه را به عنوان «فرایند جامع، احتمال خطاهای روششناختی، بررسی ادبیات بدون ایجاد فرضیات، رویکردهای متعدد به GT، تعمیمپذیری محدود» فهرست میکنند. مقاله کنی و فوری (2014) به عنوان راه حلی برای کمک به درک رویکردهای چندگانه، کار تحسین برانگیزی را در طرح تاریخچه نظریه پایه و ردیابی توسعه آن از طریق سه نوع نظریه پایه انجام می دهد.
بعلاوه، مقاله تان (2010) ممکن است برای محققان تازه وارد به نظریه مبنا مفید باشد، زیرا تلاش می کند تا سردرگمی های رایج با این رویکرد را از طریق بررسی مطالعه دکتری نویسنده که در مورد یادگیری و اشتراک دانش دانشجویان دوره متوسطه تحقیق می کند، همانطور که از طریق وبلاگ نویسی مشهود است، روشن کند.
دانلود نمونه پروپوزال گراندد تئوری
در این بخش چند نمونه پروپوازل گراندد تئوری برای دانشجویان ارائه می شود. لازم به ذکر می باشد که نمونه پروپوزال گراندد تئوری به عنوان یک نمونه پروپوزال کیفی شناخته می شود و مناسب برای درس روش تحقیق و برای پایان نامه می باشد. با دانلود نمونه پروپوزال گراندد تئوری شما می توانید پروپوزال روش تحقیق کیفی و پروپوزال پایان نامه خود استفاده کنید.
- طراحی مدل بازاریابی خدمات بانکی با رویکرد داده بنیاد
- توسعه یک مدل هوشمند زنجیره تامین خدمات با رویکرد گرندد تئوری
- طراحی و اعتباربخشی الگوی برنامه درسی مهارت های زندگی دانش آموزان دوره ابتدایی با رویکرد داده بنیاد
- نمونه پروپوزال گراندد تئوری : بررسی فرایند تکرار جرم در بین مهاجران جوان
- واکاوی ابعاد و مولفه های ارتقای بالندگی حرفه ای معلمان تربیت بدنی براساس گراند تئوری
- نقش رفتارهای اجتماعی و پیامدهای خشونت : مطالعه ای کیفی با رویکرد گراندد تئوری
- پروپوزال آماده : طراحی و اعتباربخشی الگوی برنامه درسی مهارت های زندگی دانش آموزان دوره ابتدایی با رویکرد داده بنیاد
روش تحقیق گراندد تئوری
روش تحقیق گراندد تئوری یا روش تحقیق داده بنیاد یک روش تحقیق کیفی می باشد که برای تحقیقاتی که نمی توان به داده های مناسبی با استفاده از روش کمی دست یافت، استفاده می شود. از طرفی گراندد تئوری یک روش تحقیق کیفی است و با تحلیل دادههای جمعآوریشده به استخراج نظریه می پردازد. برخلاف سایر روشهای تحقیق که نظریههای موجود را آزمایش میکنند، روش تحقیق گراندد تئوری بهدنبال تولید نظریههای جدیدی است که از خود دادهها ناشی میشوند.
از ویژگی های مطلوب روش تحقیق گراندد تئوری می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها به طور همزمان انجام می شود. به عبارت دیگر، شما نباید منتظر بمانید تا تمام داده های شما جمع آوری شود و تجزیه و تحلیل در هر مرحله انجام می شود.
- دسته ها و کدهای تحلیلی که از داده ها ایجاد می شود.
- نمونه گیری نظری برای اصلاح مقوله ها استفاده می شود.
- مقوله های انتزاعی به صورت استقرایی ساخته شده اند.
- فرآیندهای اجتماعی کشف شده در داده ها
- یادداشت های تحلیلی که بین کدنویسی و نوشتن استفاده می شود.
- دسته بندی ها در یک چارچوب نظری ادغام شده اند
چه زمانی از روش تحقیق گراندد تئوری استفاده کنیم؟
همیشه سوال برای دانشجویان ایجاد می شود که چه زمانی می توانیم از روش تحقیق گراندد تئوری برای درس روش تحقیق و یا برای پروپوزال پایان نامه استفاده کنیم. به طور کلی زمانی که شما قصد کشف یک نظریه جدید را دارید، باید سراغ روش تحقیق گراندد تئوری بروید. برای اینکه از روش تحقیق داده بنیاد استفاده کنید باید گام های زیر را انجام دهید؟
1-ابتدا حوزه مورد علاقه مشخص می شود. باید از پیش فرض های نظری اجتناب شود، اگرچه پذیرفته شده است که در عمل دشوار است.
2-سپس از روش های تحلیلی و راهبردهای نمونه گیری استفاده می شود و زمانی که به نمونه گیری نظری رسید، مطالعه به پایان می رسد.
3-داده های جمع آوری شده ممکن است کیفی یا کمی یا ترکیبی از هر دو باشد. روش های جمع آوری داده ها اغلب شامل مصاحبه های عمیق با استفاده از سوالات باز است. سوالات را می توان با ظهور نظریه تنظیم کرد. همچنین ممکن است از روش های مشاهده ای و گروه های متمرکز استفاده شود.
گراندد تئوری چه کاربردی دارد
در دهه های اخیر گراندد تئوری به طور گسترده ای رشد کرده است و اکنون در زمینه های مطالعاتی متعددی از جمله آموزش، پزشکی، پرستاری، روانشناسی، مددکاری اجتماعی، دین، مطالعات جنسیتی و مردم شناسی و علوم انسانی مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین روش تحقیق نظریه بنیاد ممکن است رایج ترین روش تحقیق کیفی مورد استفاده برای دانشجویان و محققین باشد.
اصول کلیدی در گراندد تئوری ( داده بنیاد)
برای اینکه بتوان از روش تحقیق داده بنیاد برای پژوهش خود استفاده کنیم، باید بدانیم که موضوعی که انتخاب می کنیم به کدام یک از روش های نظری و یا ترکیبی از چند روش نظری در روش تحقیق گراندد تئوری نزدیک است. پنج اصل در روش تحقیق نظریه زمینه ای وجود دارد که شامل:
- توسعه نظریه مبتنی بر داده
اصل نظریه داده بنیاد بر تولید نظریه از داده ها استوار است. این داده ها از طریق مصاحبهها، مشاهدات یا تحلیل مستندات جمعآوری و سپس تحلیل میشوند تا الگوی داده ها و یا مفاهیم آنها را شناسایی کنند. هدف از این روش تحقیق، توسعه یک چارچوب نظری است که پدیدههای مورد مطالعه را توضیح دهد.
- روش مقایسه مداوم
یکی از ویژگیهای بارز نظریه داده بنیاد ، روش مقایسه مداوم است. محققان به طور مداوم دادههای جدید را با دادههای موجود در طول فرآیند تحقیق، مقایسه میکنند. تکرار این فرآیند یا مراحل، به تصحیح دستهها و نظریهها کمک میکند.
- نمونهگیری
نمونهگیری جنبهای حیاتی در روش تحقیق گراندد تئوری دارد. محققان شرکتکنندگان را بر اساس ظرفیت آنها برای کمک به توسعه نظریه انتخاب میکنند. یعنی اینکه با پیشرفت تحقیق، محققان ممکن است به دنبال شرکتکنندگان بیشتری باشند تا بتوانند بینشهای عمیقتری درباره داده ها بدست آورند.
- فرآیند کدگذاری در گراندد تئوری
سه مرحله تجزیه و تحلیل داده ها در روش تحقیق گراندد تئوری وجود دارد. برای تجزیه و تحلیل داده های خود از این سه مرحله که شامل کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی می باشد، باید استفاده کنید.
– کدگذاری باز: در این مرحله اولیه، محققان دادهها را به چند بخش تقسیم میکنند و مفاهیم و دستهها را شناسایی میکنند. هر بخش از این داده ها، منجر به توسعه کدهای اولیه میشود.
– کدگذاری محوری: در این مرحله، محققان شروع به ارتباط دادن دستهها با زیرمجموعهها میکنند و روابط و الگوهای درون دادهها را شناسایی میکنند.
– کدگذاری انتخابی: مرحله نهایی شامل ادغام و تصحیح نظریه با تمرکز بر دستههای مرکزی است.
- نوشتن یادداشت
نوشتن یادداشت بخشی جداییناپذیر از فرآیند نظریه داده بنیاد است. محققان در طول مطالعه افکار، بینشها و تأملات خود را درباره دادهها و نظریه های بدست آمده، یادداشت میکنند.
نمونه مقاله گراندد تئوری
در این بخش چند نمونه مقاله گراندد تئوری برای دانشجویان در رشته های مختلف ارائه می شود که می توانید با دانلود مقاله گراندد تئوری ، تحقیق خود را متناسب با روش تحقیق داده بنیاد تکمیل کنید.
دانلود نمونه مقاله گراندد تئوری روانشناسی
در این بخش چند نمونه مقاله گراندد تئوری برای روانشناسی ارائه شده است. با کلیک بر روی هر یک از این مقالات می توانید یک تحقیق برای روش تحقیق روانشناسی با استفاده از روش تحقیق گراندد تئوری بنویسید.
- Understanding the Psychology Behind Panic Buying: A Grounded Theory Approach
- Socially Just and Culturally Responsive Leadership Within Counseling and Counseling Psychology: A Grounded Theory Investigation
- A Grounded Theory of Model School Psychology Internship Supervision
- دانلود مقاله گرانند تئوری ارائه الگوی ازدواج پایدار رضایتمند: یک پژوهش گراند تئوری
- نمونه مقاله گراندد تئوری نقش رفتارهای اجتماعی و پیامدهای خشونت: مطالعه ای کیفی با رویکرد گراند تئوری
- مطالعه کیفی نقش زبان در روابط زوجین رضایتمند: یک پژوهش در گراند تئوری
دانلود چند نمونه مقاله گراندد تئوری مدیریت
- دانلود مقاله گراندد تئوری مدیریت تبیین مدل مفهومی براساس روش گراندد تئوری در آثار فرهنگی معماری معاصر ایران
- نمونه مقاله داده بنیاد مدیریت واکاوی ابعاد و مولفه های ارتقای بالندگی حرفه ای معلمان تربیت بدنی بر اساس گراند تئوری
- Issues and challenges impacting the successful management of agile-hybrid projects: A grounded theory approach
- Critical analysis of grounded theory strategy in organisational and management research
- Successfully Managing the Literature Review and Write-up Process When Using Grounded Theory Methodology—A Dialogue in Exploration
دانلود نمونه مقاله گراندد تئوری مهندسی کامپیوتر
در این بخش چند نمونه مقاله گراندد تئوری برای مهندسی کامپیوتر ارائه شده است که با کلیک بر روی آن می توانید مقاله را مشاهده کنید. همچنین نمونه مقاله گراندد تئوری هوش مصنوعی نیز ارائه شده است.
- Socio-Technical Grounded Theory for Software Engineering
- Chatbots at Digital Workplaces – A Grounded-Theory Approach for Surveying Application Areas and Objectives
- Ethics in AI through the Practitioner’s View: A Grounded Theory Literature Review
مثال برای گراندد تئوری
در این بخش چند مثال برای گراندد تئوری ارائه شده است که برای دانشجویان که می خواهند در این زمینه فعالیت کنند، مفید می باشد.
مثال گرندد تئوری برای پزشکی
یکی از کاربردهای روش تحقیق گراندد تئوری در پزشکی است. فرض کنید که یک دانشجو رشته پزشکی می خواهد از روش تحقیق گراندد تئوری استفاده کند. از این رو ممکن است تصمیم بگیرید با بیماران در مورد تجربه نارسایی قلبی مصاحبه کنید. آنها ممکن است در مورد خطاهای سیستماتیکی که در جراحی عمومی رخ می دهد صحبت کنند. از این تجزیه و تحلیل داده ها، ممکن است تصمیم بگیرید که با پزشکان عمومی نزدیک شوید و با آنها مصاحبه کنید تا نظرات آنها را در مورد نظرات بیماران بررسی کنید. بنابراین، نمونهگیری نظری برای تولید دادههای بیشتر برای تأیید یا رد مقولههایی که در تحلیل قبلی شناسایی شدهاند، استفاده میشود.
مثال گرندد تئوری برای مدیریت
فرض کنید یک دانشجوی مدیریت می خواهد از روش تحقیق گرندد تئوری برای پایان نامه گراندد تئوری خود استفاده کند. موضوعی که انتخاب کرده است، تاثیر مدیریت استراتژیک بر روی عملکرد ادغام و تملیک می باشد. با توجه به اینکه در این روش نمی تواند از داده ها کمی استفاده کند، از این رو باید از روش تحقیق گراندد تئوری استفاده کنید.
جهت شناسایی و تجزیه و تحلیل مدیریت استراتژیک شرکت های فعال در زمینه M&A از استراتژی تئوری زمینه بنیان استفاده شده است. در این استراتژی با استفاده از تجزیه و تحلیل تم در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی در سطوح عوامل علی، عوامل زمینه ای(زیرساخت)، عوامل مداخله گر(تسهیل کننده و چالش ها)، استراتژی ها و پیامدها به سوالات پژوهش پاسخ داده می شود.
در کدگذاری باز مجموعه ای از مقوله های مفهومی از متن های مصاحبه (در اینجا مصاحبه ها دادهها را تشکیل میدهند) کشف میشود در واقع کدگذاری باز بیشی از فرایند تحلیل داده ها است که به خردکردن، مقایسه سازی، نامگذاری، مفهوم پردازی و مقوله بندی داده ها میپردازد. نحوة رسیدن به کدهای اولیه بدین صورت بوده است که هر یک از مصاحبه ها پس از پیاده سازی متن آنها، به صورت جمله به جمله، به دقت مورد بررسی قرار می گیرد و مفهوم کلیدی هر یک از عبارت ها استخراج می شود.
از این رو برای طراحی سوالات مصاحبه از پارادایم تئوری زمینه بنیان با رویکرد استراوس و کوربین استفاده شده است. در این رویکرد سوالات مصاحبه در چارچوب شناسایی عوامل علی، عوامل مداخله گر، عوامل زمینه ای، استراتژی ها و پیامدها طراحی شده است. همچنین سوالات پرسشنامه با استفاده از تم های استخراج شده در کدگذاری طراحی شده اند، بدین صورت که برای هر مقوله برخی از تم های مربوط به آن انتخاب و به عنوان سوال پرسشنامه در نظر گرفته شد.
جمع بندی
در این پست به کلیات مربوط به روش تحقیق گراندد تئوری پرداخته شد. از این رو ابتدا تعریف کلی از گراندد تئوری ارائه شد و چند مثال برای گراندد تئوری نیز بیان شد. در ادامه روش تحقیق گراندد تئوری توضیح داده شد و اینکه چه زمانی از این روش تحقیق باید استفاده شود. همچنین چند نمونه پروپوزال گراندد تئوری و چند نمونه مقاله گراندد تئوری برای دانشجویان قرار داده شد.
به طور کلی می توان بیان کرد که روش تحقیق گراندد تئوری یک روش تحقیق کیفی قدرتمند است که به محققان اجازه میدهد تا مستقیماً از دادههای تجربی ، نظریه استخراج کنند. روش تحقیق گرانددتئوری، یک روش انعطافپذیر برای بررسی پدیدههای مختلف است که با تحلیل مبتنی بر داده و مقایسه مداوم و نمونهگیری نظری انجام می شود. به طور خلاصه، نظریه داده بنیاد چارچوبی قوی برای توسعه نظریههای جدید بر اساس دادههای کیفی غنی فراهم میکند.