دپارتمان پژوهشی سفیر

چگونه چکیده پروپوزال بنویسیم؟

چگونه چکیده پروپوزال بنویسیم؟

چکیده، یکی از بخش های اصلی تمامی متون تحقیقاتی از جمله پروپوزال به شمار می رود. هدف از نوشتن چکیده، خلاصه سازی کل محتوای پروپوزال به منظور دسترسی سریع تر مخاطبان است. البته این سوال همیشه در میان دانشجویان و حتی محققان باتجربه وجود داشته است که چگونه چکیده پروپوزال بنویسیم؟ در این مطلب ابتدا درباره اینکه چکیده چیست و چه اهمیتی در انجام پروپوزال دارد، توضیحاتی خواهیم داد. سپس در 7 مرحله نحوه نوشتن چکیده پروپوزال را توضیح خواهیم داد. در انتها نیز به معرفی 11 نکته مهم برای نوشتن چکیده پروپوزال می پردازیم. پس تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

چگونه چکیده پروپوزال بنویسیم؟

چکیده چیست؟

چکیده، یک خلاصه 5 تا 10 خطی از کل متن تحقیق یا پروپوزال است. در صفحات نخست پروپوزال چکیده نوشته می شود تا مخاطب با خواندن آن، از مهم ترین جنبه های پروپوزال اطلاع پیدا کند. فقط کلی ترین و مهم ترین مسائل پروپوزال در چکیده ذکر می شوند و جزئیات مورد بررسی قرار نمی گیرند. هدف از نوشتن چکیده، آشنایی سریع مخاطب با موضوع و نتایج یک پژوهش است.

چرا یادگیری نحوه نوشتن چکیده پروپوزال اهمیت دارد؟

پروپوزال برای اثبات اهمیت یا قابل انجام بودن یک تحقیق پیش از انجام تحقیق علمی اصلی نوشته می شود. برنامه تحقیقاتی محقق، دستاوردها، روش تحقیق و توانایی های محقق، همگی در پروپوزال بیان می شوند. بخش های یک پروپوزال با بخش های تحقیق تا حدودی تفاوت دارند. به همین دلیل، اینکه چگونه چکیده پروپوزال بنویسیم با نحوه نوشتن چکیده پایان نامه و مقاله متفاوت خواهد بود.

در چکیده تحقیق، مواردی مانند پیش زمینه، روش تحقیق، یافته ها و نتیجه گیری به طور خلاصه مورد اشاره قرار می گیرند؛ اما در چکیده پروپوزال، هدف تحقیق، بیان مسئله، نقص های تحقیقاتی، روش تحقیق و خروجی های احتمالی بیان می شوند. چکیده پروپوزال می تواند در همان ابتدا، مخاطب را به تحقیق آینده ما امیدوار کند یا او را نا امید سازد.

چگونه چکیده پروپوزال بنویسیم؟ (آموزش کامل در 7 مرحله)

تکمیل متن پروپوزال، مطالعه فایل راهنمای دانشگاه، شناخت مخاطب، تسلط بر محتوای پروپوزال، یادگیری ترتیب بخش های چکیده، نوشتن متن چکیده و ویرایش آن، 7 گام نوشتن چکیده پروپوزال هستند که در ادامه به معرفی و بررسی آن ها می پردازیم.

1-  اطمینان از تکمیل متن پروپوزال

چکیده همیشه باید بعد از تکمیل متن پروپوزال و در مرحله آخر نوشته شود. حتی اگر می دانیم که پروپوزال ما دقیقا شامل چه بخش ها و مباحثی خواهد بود، بهتر است صبر کنیم و آن را پس از نوشتن کامل پروپوزال بنویسیم؛ چراکه در این حالت، می توانیم به بهترین نحو خلاصه سازی پروپوزال را برای چکیده انجام دهیم. برای اینکار، بررسی نمونه پروپوزال ها می تواند به ما کمک کند.

2-  بررسی کامل فایل راهنما و دستورالعمل های دانشگاه

انواع پروپوزال دانشگاهی، سازمانی یا علمی می توانند قوانین بسیار مختلفی داشته باشند. هرچند چارچوب کلی در رابطه با نحوه نوشتن چکیده پروپوزال وجود دارد، اما هر موسسه، استاد یا دانشگاه، طبق خط مشی های خود تعیین می کند که چگونه چکیده پروپوزال بنویسیم. برای مثال، مواردی چون تعداد کلمات مجاز، سبک رفرنس دهی، تعداد خطوط چکیده، تعداد کلیدواژه و حتی بخش های پروپوزال ممکن است توسط دانشگاه تعیین شوند. بنابراین، پیش از آغاز نوشتن چکیده، می بایست یک بار به طور کامل و دقیق، کل فایل راهنمای دانشگاه را بخوانیم.

3- شناخت مخاطبان چکیده

هنگام نوشتن چکیده، باید در نظر داشته باشیم که مخاطبان اصلی ما، دقیقا چه کسانی هستند. بدین ترتیب، می توانیم تعیین کنیم که چگونه یک چکیده خوب بنویسیم و در عین حال، مخاطب ما آن را به طور مطلوب بفهمد. برای مثال، می توانیم درباره پیشینه تخصصی مخاطبان، علاقه های آن ها، سطح آشنایی شان با مباحث پروپوزال و حتی خصوصیات شخصیتی شان بیندیشیم.

4-  مرور تمامی بخش ها و قسمت های مهم پروپوزال

چکیده به طور کامل بر اساس متن اصلی پروپوزال نوشته می شود. ما در چکیده، در واقع ساختار کلی و مفاهیم اصلی پروپوزال را در 5 تا 10 خط بازتاب می دهیم. به همین دلیل، می بایست پیش از نوشتن چکیده، کاملا بر تمامی جنبه های متن پروپوزال خود، از جمله محتوای علمی، ساختار، بخش های مهم، استدلال ها و ترتیب ها تسلط داشته باشیم. بنابراین، یک توصیه مهم آن است که پیش از نوشتن چکیده، یک بار دیگر پروپوزال را به طور کامل مطالعه کنیم؛ حتی اگر تا حدودی بر محتوای آن مسلط هستیم.

5-  آشنایی با بخش های چکیده پروپوزال

اگر به دلیل تجربه کم به طور کامل نمی دانیم که چگونه چکیده پروپوزال بنویسیم، لازم است یک بار بخش های ضروری چکیده پروپوزال را مطالعه کنیم و بشناسیم. 5 بخش اصلی چکیده پروپوزال شامل پیش زمینه، بیان مسئله، اهداف تحقیق، روش تحقیق و دستاوردهای احتمالی و نتیجه گیری می شوند.

6-  نوشتن متن چکیده پروپوزال

در این مرحله، پس از اطمینان از مراحل قبل و با رعایت کامل قوانین و دستورالعمل ها، شروع به نوشتن متن اصلی چکیده می کنیم. متن چکیده پروپوزال با بیان پیش زمینه آغاز می شود و با بیان دستاوردهای احتمالی پایان می یابد.

7-  ویرایش و بازبینی چکیده پروپوزال

اینکه چگونه چکیده بنویسیم، اهمیت دارد؛ اما مرور و بازبینی چکیده پس از نوشتن می تواند حتی از نوشتن چکیده در بار نخست مهم تر باشد. پس از تکمیل نسخه اولیه چکیده، باید با یک بار مطالعه کلمه به کلمه و موشکافانه به تصحیح هرگونه ایراد املایی، محتوایی، نگارشی و زبانی بپردازیم. از آنجایی که لازم است متن چکیده به مختصرترین و مفیدترین حالت خود درآید، می بایست هر گونه اضافه نویسی و زیاده گویی را هنگام بازبینی از آن حذف کنیم. حتی اگر به خوبی می دانیم که چگونه چکیده پروپوزال بنویسیم، مطمئنا در مرحله مرور و بازبینی، چکیده خود را بهبود خواهیم بخشید.

نحوه نوشتن چکیده پروپوزال

11 نکته مهم که هنگام نوشتن چکیده پروپوزال باید رعایت کنید

یک چکیده خوب، می بایست به خلاصه ترین حالت ممکن نوشته شود و در عین حال، غنی از معنا باشد. به جز آن، جزئیات فراوان دیگری می توانند هنگام نوشتن چکیده ما را دچار سردرگمی کنند. نحوه رفرنس دهی در چکیده، نحوه بیان ارقام، قواعد دستوری، اجازه استفاده از حروف اختصاری و سطح تخصصی چکیده، موارد مهمی در این زمینه هستند. در ادامه به معرفی 11 نکته کلیدی می پردازیم که با رعایت آنها می توانید یک چکیده پروپوزال حرفه ای بنویسید.

  1. جملات چکیده باید تا حد ممکن کوتاه و مفید باشند.
  2. نتایج آماری در چکیده باید داخل پرانتز ذکر شوند.
  3. زمان افعال جملات در چکیده می بایست زمان ماضی باشد. لازم است از استفاده از زمان آینده خودداری کنیم.
  4. تاکید بر اهمیت و ضرورت تحقیق از جمله مواردی است که تعیین می کند چگونه چکیده پروپوزال بنویسیم. در متن پروپوزال، حتما اهمیت و ضرورت تحقیق باید مورد اشاره قرار بگیرد.
  5. چکیده باید حتی برای عموم افراد و آنهایی که بر حوزه تخصصی مربوطه مسلط نیستند، قابل فهم باشد.
  6. در چکیده باید از کلمات تخصصی دشوار پرهیز شود.
  7. توضیحات اضافی و طولانی باید حذف شوند.
  8. کپی پیست از متن اصلی پروپوزال در چکیده جایز نیست.
  9. حروف اختصاری، ارقام و داده های کامل جداول نباید در چکیده مورد استفاده قرار گیرند.
  10. استفاده از زبان کلی یا بیان ادعاهای غیر واقع گرایانه، چکیده را نامعتبر می کند.
  11. ذکر منابع و رفرنس ها داخل چکیده غلط است. ذکر نام افراد یا آثار علمی در صورت اهمیت بالا در متن پروپوزال بدون رفرنس دهی می تواند در مواقع خاصی جایز باشد.

جمع بندی

چکیده، یکی از مهم ترین قسمت های پروپوزال به شمار می رود، اما قوانین خاصی درباره اینکه چگونه چکیده پروپوزال بنویسیم وجود دارد. چکیده در مرحله آخر و پس از تکمیل متن اصلی نوشته می شود. تعداد کلمات چکیده بین 150 تا 250 و تعداد خطوط آن معمولا بین 5 تا 10 است. چکیده باید تا حد ممکن مختصر و مفید باشد؛ یعنی باید با کمترین تعداد کلمات، بیشترین مفهوم ممکن را به مخاطبان انتقال دهیم.

1 دیدگاه دربارهٔ «چگونه چکیده پروپوزال بنویسیم؟»

  1. Вопросы и ответы о ботулинтерапии
    Отвечает доктор медицинских наук, врач-косметолог / дерматолог Шестакова Татьяна Викторовна.

    Ботулинотерапия от пота под мышками

    Ботулинотерапия лица: до и после эффект

    “Каков эффект ботулинотерапии лица? Фото до и после.”. “Фото до и после показывают заметное улучшение состояния кожи и уменьшение морщин.”/”What is the effect of facial botulin therapy? Before and after photos.”. “Before and after photos show noticeable improvement in skin condition and reduction of wrinkles.”
    ботулинотерапия гипергидроз видео [url=http://botulinum-therapy.botox.life/]http://botulinum-therapy.botox.life/[/url] .

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *